Het gonst elk jaar weer in de eerste week van september. De term ‘Duurzame Dinsdag’ duikt op in nieuwsartikelen, op social media en op kantoren. Maar wat betekent deze dag precies en waarom is het zo belangrijk? En nog belangrijker: hoe kun jij jouw steentje bijdragen op het gebied van afval?

Wat is Duurzame Dinsdag?

Duurzame Dinsdag vindt elk jaar plaats op de eerste dinsdag van september. Op deze dag worden duurzame ideeën en initiatieven verzameld en aangeboden aan politieke en maatschappelijke organisaties. Het is een dag waarop innovatieve oplossingen op het gebied van duurzaamheid extra in het zonnetje worden gezet.

Het belang van duurzaam omgaan met afval

Afvalverwerking speelt een cruciale rol in het streven naar een duurzamere wereld. Elke keuze die we maken, van het scheiden van ons huishoudelijk/bedrijfsafval tot het recyclen van bouwmaterialen, is een keuze voor het milieu. Wat we kiezen bepalen wij, maar hoe het uitpakt is bepalend voor het milieu. Daarom een aantal tips hoe je duurzamer om kan gaan met jouw afval.

Tips voor bouwafval

1 – Hergebruik en recycle

In een wereld waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, speelt het hergebruiken van materialen een cruciale rol. Voordat je besluit om iets weg te gooien, neem een moment om te overwegen of het op een andere manier kan worden gebruikt. Oude bakstenen, die wellicht hun primaire functie hebben verloren in een oorspronkelijk bouwproject, kunnen een tweede leven krijgen. Gebruik ze bijvoorbeeld om een karaktervol muurtje in een tuin te bouwen, of om unieke tuinpaden en ornamenten te creëren. Deze benadering bespaart niet alleen grondstoffen, maar is ook kostenbesparend en leidt vaak tot originele en creatieve ontwerpoplossingen.

2 – Scheiden aan de bron

Bouwafval kan een goudmijn zijn voor recycling als het correct wordt beheerd. Veel bouwmaterialen hebben de potentie om te worden gerecycled en hergebruikt, maar dit kan alleen efficiënt gebeuren als je al scheidt op de bouwplaats of werkplek. Steensoorten, ofwel puin, wordt vermalen en hergebruikt voor nieuwe bouwprojecten. Metalen, zoals staal en koper, zijn waardevolle grondstoffen die eindeloos kunnen worden gerecycled zonder kwaliteitsverlies. En hout wordt verwerkt tot nieuwe houtproducten of gebruikt als biomassa-energie. Het scheiden van deze materialen aan de bron, maakt het recyclingproces veel efficiënter en effectiever.

3 – Overweeg de inzet van een bouwcontainer

Voor grotere bouwprojecten, loopt het afval snel op. Afval scheiden kan dan erg veel tijd, maar ook ruimte kosten. Zeker als je dan ook nog meerdere ritten naar een stortplaats moet maken. Denk er dan eens aan om een bouwcontainer te huren. Deze containers zijn specifiek ontworpen afval zoals bouw- en sloopafval. Je hebt 1 container waar alles in mag. De afvalverwerker sorteert al het afval en verwerkt elke afvalstroom. Dit zorgt voor hogere recyclingpercentages, wat op zijn beurt weer bijdraagt aan een duurzamere bouwpraktijk.

Tips voor bedrijfsafval

1 – Implementeer een recycleprogramma

In de hedendaagse zakenwereld speelt duurzaamheid een steeds grotere rol. Een van de eerste stappen die je als bedrijf kan zetten, is het implementeren van een effectief recycleprogramma. Investeer in duidelijk gelabelde afvalbakken voor verschillende soorten afval zoals restafval,  papier, plastic (PD), glas en organisch afval (swill). Door deze bakken op strategische plekken binnen het bedrijf te plaatsen, wordt het voor werknemers eenvoudiger om hun afval te scheiden. Organiseer daarnaast informatiesessies of trainingen om werknemers bewust te maken van het belang van recycling en hoe ze het beste hun afval kunnen scheiden.

3 – Minimaliseer wegwerpitems

Het dagelijks gebruik van wegwerpproducten in een bedrijfsomgeving kan enorm oplopen. Denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid wegwerpbekers die tijdens koffiepauzes worden gebruikt. Door over te stappen op herbruikbare koffiemokken kan je niet alleen de hoeveelheid afval verminderen, maar ook kosten besparen op de lange termijn. Moedig werknemers aan om hun eigen mokken, eetgerei en waterflessen mee te nemen. Dit creëert niet alleen een duurzamere werkomgeving, maar ook een persoonlijkere sfeer.

4 – Doneer ongewenste items

Elk bedrijf kent momenten waarop oude meubels, apparaten of technologie worden vervangen. In plaats van deze items direct af te danken, overweeg om ze een tweede leven te geven. Doneren aan lokale scholen, non-profitorganisaties, startende ondernemers of kringloopwinkels kan een wereld van verschil maken voor de ontvangende partij. Bovendien laat het zien dat jouw bedrijf maatschappelijk betrokken is en verantwoordelijkheid neemt voor zijn spullen.

5 – Ga digitaal

In het digitale tijdperk zijn er talloze manieren om papierafval te verminderen. Overweeg om documenten te digitaliseren en opslag in de cloud te gebruiken. Door minder te printen bespaar je niet alleen op papier, maar ook op inkt en opslagruimte. Als het toch noodzakelijk is om te printen, moedig werknemers dan aan om dubbelzijdig te printen. Zo verbruik je de helft minder papier en draag je op een eenvoudige manier bij aan een groenere planeet.

Stap voor stap

Duurzame Dinsdag is meer dan alleen een dag; het is een beweging, een mindset en een oproep tot actie. Door bewuste keuzes te maken in hoe we met ons afval omgaan, kunnen we samen een duurzamere toekomst creëren. Het hoeft niet in een keer, telkens kleine stapjes vooruit maakt al een groot verschil. Wat doe jij deze Duurzame Dinsdag om een verschil te maken?

Martijn is online marketeer, SEO-specialist en vooral ook afval en container expert. Duurzaamheid houdt hem in zijn greep en in zijn vrije tijd klust en tuiniert hij graag.