Waarom kan al het afval niet gewoon bij elkaar in de container? Een vraag die veel klussers stellen bij het zien van alle verschillende soorten afval die vrijkomen bij het klussen.

Waarom afval scheiden?

Afval bestaat uit waardevolle grondstoffen, die elk een uniek verwerkingsproces hebben. De ene afvalsoort kan direct worden hergebruikt, terwijl de andere afvalsoort een lang recyclingproces door moet. Wanneer al het afval bij elkaar wordt gegooid kunnen de verschillende afvalsoorten elkaar vervuilen waarna recycling niet meer mogelijk is. Zonde van alle bruikbare grondstoffen!

Wat gebeurt er met mijn gescheiden afval?

Om afval scheiden makkelijk te maken is er voor elke afvalsoort een afvalcontainer beschikbaar. Van bouw- en sloopafval tot grofvuil. Maar wanneer je druk bezig bent geweest met scheiden, ben je vast benieuwd wat er daarna met jouw afval gebeurt. Wij hebben daarom een overzicht gemaakt van alle recyclebare afvalsoorten en op welke manier zij verwerkt worden.

Bouw- en sloopafval

Bouw- en sloopafval wordt ingezameld in een gemengde afvalcontainer. Hier kunnen verschillende afvalstoffen samen worden ingezameld. Bijvoorbeeld puin, stenen, hout en metaal. Dit afval wordt in afvalcontainers van 3m3, 6m3, 10m3, 20m3 of zelfs 40m3 ingezameld.

Na de inzameling wordt het bouwafval door het verwerkingsbedrijf gescheiden. Zo wordt door middel van een grote magneet metaalresten uit het afval gehaald en wordt er luchtdruk en infrarood gebruikt om papier en hout uit het overige afval te scheiden. De herbruikbare materialen die na het recycleproces overblijven worden opnieuw gebruikt als grondstof. Er is maar een klein gedeelte (2%) van het bouw- en sloopafval dat niet gebruikt kan worden. Dit afval wordt (gecontroleerd) gestort.

Puinafval

Puinafval bestaat vooral uit steen zoals, terras- of badkamertegels, metselpuin en beton. Dit wordt gezien als één afvalsoort en dit wordt achteraf ook niet meer gescheiden. Hierdoor zijn de verwerkingskosten lager en is een puincontainer voordeliger dan een gemengde bouw- en sloopafvalcontainer. Je moet wel opletten dat er écht alleen maar schoon puin wordt ingezameld. Anders kan je een naheffing krijgen.

Na inzameling wordt puinafval vermalen tot granulaat. Dit granulaat wordt vervolgens gebruikt in bouwprojecten en onder andere voor de aanleg van wegen.

Grofvuil

In een grofvuilcontainer mag al het afval dat je normaal gesproken aan de straat zou zetten. Van oude meubels, kapotte spullen en tapijt tot bouw- en sloopafval

Grofvuil wordt na inzameling gescheiden in herbruikbare en niet-herbruikbare spullen. De materialen die hergebruikt of gerecycled kunnen worden, worden naar een recyclebedrijf gebracht en de rest wordt verbrand in een afvalenergiecentrale met energieterugwinning.

Groenafval

Groenafval is al het groene tuin- en snoeiafval. Daarnaast mag zo’n 25% van de inhoud van de container uit grond bestaan.

Het groenafval wordt na inzameling gecomposteerd op een composthoop. Compost is vervolgens te gebruiken als duurzame meststof. Het groenafval wordt niet meer gescheiden, dus het is belangrijk dat er geen afvalstoffen bij zitten die niet natuurlijk kunnen worden afgebroken.

Tuinafval

Tuinafval is, anders dan groenafval, al het afval dat vrijkomt bij een verbouwing van de tuin. Hier mogen groenafval, bestrating, graszoden en een beetje grond allemaal bij elkaar in de container. Het afval wordt na inzameling gescheiden en per afvalsoort gerecycled. Zo wordt bijvoorbeeld het groenafval gecomposteerd, de bestrating als puin verwerkt en de grond direct hergebruikt. De milieuvriendelijkste manier van tuinafval afvoeren is echter wel om het bij de bron te scheiden. Hierdoor voorkom je dat de afvalsoorten elkaar vervuilen wat nadelig is voor het recycleproces. De tuinafvalcontainer is een oplossing voor als je niet genoeg gescheiden afval hebt om meerdere containers mee te vullen.

Houtafval

Houtafval bestaat uit drie verschillende soorten hout: onbehandeld hout (A-hout), hout behandeld met verf, lak of beits (B-hout) en geïmpregneerd hout (C-hout). In de reguliere afvalcontainers wordt alleen B-hout ingezameld. Alleen maar A- of C-hout? Neem contact met ons op.

Als B-hout in goede staat is kan het gerecycled worden tot nieuwe houtproducten. In dit geval worden eerst de vervuilingen, zoals schroeven of spijkers verwijderd. Daarna wordt het hout versplinterd en worden de splinters onder hoge druk samengeperst tot spaanplaat. Als het B-hout in slechte staat is, wordt het gebruikt als brandstof voor energiecentrales.

In Nederland wordt 61 procent van al het houtafval gerecycled.

Grond

Grond mag maar in kleine mate in een groen- of tuinafvalcontainer. Bij veel grondafval kan je het beste een grondcontainer bestellen. Hierin mag schone grond (grond afkomstig van een schoon verklaard gebied) en graszoden worden ingezameld.

Vervuilde grond moet een lang recyclingproces door, maar schone grond kan in de meeste gevallen meteen opnieuw worden gebruikt. Dit wordt vaak verwerkt in wegfundering of in geluidswallen.

Heb je vervuilde grond? Neem contact met ons op.

Dakafval

Dakafval is afval dat vrijkomt bij het slopen of vervangen van een dak. Hier hoort dakleer, teerhoudend materiaal en hout met verkleefd teer of bitumen bij (géén asbest). Er mag daarnaast maximaal 10% hout en overig sloopafval in een dakafvalcontainer.

Na inzameling wordt dakafval gescheiden en worden alle overgebleven materialen zo veel mogelijk verwerkt tot nieuwe grondstoffen. Van bitumen wordt bijvoorbeeld bitumengranulaat gemaakt dat vaak wordt gebruikt bij de productie van asfalt.

Andere afvalsoort?

Dit zijn de meest voorkomende afvalsoorten die gescheiden kunnen worden ingezameld. Voor al deze afvalstromen is een aparte container te huren via onze webshop. Wil je graag advies op maat? Of heb je een afvalsoort die hier niet tussen staat? Wij helpen graag! Neem contact op met onze klantenservice en wij zoeken een passende oplossing.

Bedrijfsafval? Neem een kijkje bij Wastenet inzameling.

Martijn is online marketeer, SEO-specialist en vooral ook afval en container expert. Duurzaamheid houdt hem in zijn greep en in zijn vrije tijd klust en tuiniert hij graag.