Oké, je gaat een puincontainer huren, maar welke maat heb je nodig? Een 6m3 puincontainer, 3m3 of een 15m3? Misschien ga je jouw tuintegels vervangen, wordt er een muurtje gesloopt of misschien krijg je wel een nieuw dak. Dit zijn allemaal steensoorten en daarom is een puincontainer goed. Maar welke containermaat heb je nodig?

Hoe reken je uit hoeveel puin je hebt?

Om uit te rekenen hoeveel puin je hebt, en dus welke container nodig is, kan je een som gebruiken. Op school heb je waarschijnlijk geleerd hoe je de inhoud ergens van berekent: lengte x breedte x hoogte. Voor puin geldt hetzelfde. Heb je een muur van 6 meter lang, die 2,5 meter hoog is en 20 cm dik, dan is de som 6m x 2,5m x 0,2m, dat is 3m3 puin. En toch heb je een 6m3 puincontainer nodig om deze 3 redenen.

Puincontainer 6m3 bijna altijd goed

Een puincontainer 6m3 wordt het meeste besteld en dat is niet gek. Het is ook meestal de beste keuze, zelfs je niet zo heel veel afval hebt. Stel je rekent uit dat je ongeveer 3m3 aan puin hebt. Dan kan je een 3m3 container bestellen, maar toch is het beter om een 6m3 puincontainer te kiezen om 3 redenen.

1 – Altijd meer afval dan je verwacht

Als eerste reden dat je beter een 6m3 container voor puin kan bestellen dan een 3m3 is omdat je meestal meer afval hebt dan je verwacht. Als je gaat klussen, dan kom je vaak nog meer tegen dan je had voorzien, of het muurtje blijkt dikker of toch langer te zijn dan je dacht. Heb je een 3m3 container besteld, dan hou je misschien wat afval over. Dan kan je nog een Big Bag erbij bestellen of zelfs een tweede container huren, Uiteindelijk ben je dan duurder uit.

2 – Los in bak

Stenen, tegels, dakpannen, betonbrokken etc. gooi je los in de container. Hierdoor komen ze niet perfect op elkaar en ontstaat er ruimte tussen de puinstukken en neemt het afval meer ruimte in beslag. 3m3 puin past daarom niet in een 3m3 container. In de regel moet je het uitgerekende afval keer 1,5 doen om te weten hoeveel kuub los puin je hebt. In dit geval dus 3 x 1,5 = 4,5 kuub. Zelfs als je gebruikt maakt van de 20cm dat afval boven de container mag steken, past het nog niet in een 3m3 container. Je hebt dus echt een 6m3 container nodig.   

3 – Puincontainer 6m3 bijna zelfde prijs als 3m3

Puin is makkelijk en daardoor goedkoop te verwerken. Het is 1 afvalsoort en hoeft dus niet gesorteerd te worden. Voor de afvalverwerker maakt het niet echt uit of ze een 3m3 container of een van 6m3 plaatsen. Ze gebruiken daarvoor dezelfde wagen. Je betaalt voor een 6m3 dus alleen extra voor de paar kuub puin en dat is maar een paar tientjes. Heb je aan een 3m3 container genoeg, bestel dan een 6 kuub container. Het kost maar een klein beetje extra en als je toch meer afval blijkt te hebben, ben je jezelf dankbaar.

15m3 puincontainer

Heb je een grote klus waar veel puin vrijkomt, dan heb je wellicht een 15m3 puincontainer nodig. Kleinere maten zijn 3 kuub en 6 kuub, er is geen 10 kuub container voor puin. Puin is vrij zwaar en de standaard wagen kan het gewicht van 10m3 puin niet optillen. Maar waarom kan een 15m3 dan wel? Een 15m3 puincontainer wordt met een andere vrachtwagen gebracht. Deze kan het gewicht wel aan. Het is echter voor de afvalverwerker duurder om deze wagen te gebruiken. Hierdoor is in verhouding een 15m3 een stuk duurder dan een 6m3. Heb je meer puin dan 6m3, maar kom je niet tot de 15m3, dan kan je vaak beter 2 puincontainers voor 6m3 bestellen.