Stel je voor, je bent eindelijk klaar met het slopen van die oude muur in je tuin. Een dikke laag stof hangt in de lucht, en een berg puin is alles wat overblijft van wat ooit een massieve barrière was. En dan is er nog die stapel oude tegels die je net van je oprit hebt gehaald. Het lijkt alsof je een vulkaan in je achtertuin hebt die net is uitgebarsten. Je hebt uitgerekend dat je ongeveer 10 kuub puin hebt en je wil een puincontainer 10m3 huren om alles netjes op te ruimen, maar die lijkt niet te bestaan. Hoe zit dat?

Wat is een puincontainer?

Een puincontainer, ook wel een schoon puincontainer genoemd, is speciaal ontworpen voor het ophalen van puin: afval dat bestaat uit steensoorten. Denk aan beton, dakpannen, tegels, stenen, keramische producten en bestratingsmateriaal. Je hebt puincontainers van 3m3, 6m3 en 15m3. Een puincontainer 10m3 bestaat dus niet. Heb je heel weinig, dan kan je ook een Big Bag voor puin huren.

Wat is puin?

Puin is een afvalsoort dat uit steensoorten bestaat. Vaak afkomstig van bouw- of sloopactiviteiten, maar ook bij het vernieuwen van een terras. Het puin, ook wel ‘schoon puin’ genoemd, is samengesteld uit steenachtige materialen zoals bakstenen, beton, keramiek, dakpannen en meer. Het heet ‘schoon’ omdat het vrij is van verontreinigingen zoals plastic, hout of metaal. Schoon puin is een waardevolle bron, omdat het kan worden gerecycled en gebruikt als fundering voor wegen of als grondstof voor de productie van nieuw bouwmateriaal.

Puincontainer 10m3, waarom bestaat die niet?

Als je op zoek bent naar een puincontainer van 10m3, zul je merken dat deze niet bestaat. Dit komt door het aanzienlijke gewicht van puin. Puin is bijzonder zwaar, en een volle portaalcontainer van 10m3 zou simpelweg te zwaar zijn om veilig door een portaalwagen te worden opgetild. Een portaalcontainer is de typische open (soms gesloten) afvalcontainer die je vaak bij een verbouwing ziet staan. Deze containers zijn speciaal ontworpen om te worden opgetild en getransporteerd door een portaalwagen. Het is. Deze wagens hebben een uniek mechanisme waarmee ze de container van de grond kunnen tillen en op de wagen kunnen plaatsen. Maar vanwege de beperkingen van het ontwerp van de portaalwagen, is het onmogelijk om een last van 10m3 puin veilig te hanteren.

Ik heb 10m3 puin, wat zijn mijn opties?

Dus, wat doe je als je 10m3 puin hebt? Je hebt eigenlijk twee opties. Je kunt ofwel twee keer een puincontainer 6m3 huren, of een 15m3 puincontainer.

Waarom kan een puincontainer 10m3 niet, maar een 15m3 wel?

Een 15m3 puincontainer is een ander soort container. Het is een grote, vrij platte container, speciaal gemaakt voor het afvoeren van veel puin. Een beetje vergelijkbaar met een 40 en 20 kuub container. Dit type container werkt met een ander mechanisme dan een portaalcontainer. De haakarm container, zoals de naam al doet vermoeden, maakt gebruik van een grote metalen haak die aan een hydraulisch systeem is bevestigd. Wanneer de container vol is, wordt de haak aan de container bevestigd en gebruikt het hydraulische systeem om de container een beetje omhoog te tillen en op de vrachtwagen te trekken. Dit systeem vereist wat meer ruimte dan een portaalwagen, maar kan grotere en zwaardere containers aan, tot 15m3. Hierdoor is het een ideale oplossing voor wie met grote hoeveelheden puin te maken heeft, maar niet als er beperkte ruimte is.

Puincontainer is alleen voor steensoorten

In de volksmond wordt een afvalcontainer waar vrijwel alles in mag (een bouw- en sloopafval container), een puincontainer genoemd. Bestel je echter een puincontainer, dan krijg je echt een container voor puin. Puin is makkelijk te verwerken en hoeft niet gesorteerd te worden. Daarom is het een vrij goedkope container. Gooi je er toch ander afval in, dan moet de container helemaal gesorteerd worden en de andere afvalsoorten moeten naar soms andere afvalverwerkers gebracht. Dit is erg bewerkelijk en zorgt daarom vaak voor een flinke naheffing. Heb je een puincontainer, gooi dan echt alleen steensoorten erin.

Martijn is online marketeer, SEO-specialist en vooral ook afval en container expert. Duurzaamheid houdt hem in zijn greep en in zijn vrije tijd klust en tuiniert hij graag.