Je tuin opnieuw bestraten of een sloopproject in huis aanpakken kan een voldoening gevende ervaring zijn. Maar als je eenmaal het werk hebt gedaan, waar laat je dan al dat puin? Stel je hebt ongeveer 10m3 aan puin, kan je dan gewoon een puincontainer 10m3 bestellen, of werkt het anders? Een 10 kuub puincontainer bestaat niet, maar gelukkig zijn er alternatieven.

Een duik in de wereld van puin

Voor we dieper ingaan op de containeropties, is het essentieel om te begrijpen wat we bedoelen met puin. Puin, vooral wanneer we het hebben over ‘schoon puin’, betreft over het algemeen zware, steenachtige materialen. Dit kan variëren van bakstenen en beton tot keramiek en dakpannen. Het is essentieel dat het puin vrij is van andere afvalsoorten om het als ‘schoon’ te classificeren. Dit type puin is namelijk een kostbare grondstof voor recycling, wat bijdraagt aan een duurzamere omgeving.

Je hoeft niet zo bang te zijn voor het woordje ‘schoon’ voor ‘puin’ hoor. Het is niet zo dat als er zand aan je klinkers zit, dat het niet meer geaccepteerd wordt. Het gaat echt om chemicaliën en schadelijke stoffen. Het is wel zo dat je ander afval uit je puincontainer moet houden. Als er ander afval bij zit, dan wordt het gezien als bouwafval container en daar betaal je dan ook de prijs voor. Die is een stuk hoger omdat het gesorteerd en naar verschillende plekken gebracht moet worden. Zelfs al ligt er maar 1 plastic emmertje in de puincontainer, dan betaal je al de volle mep. De container moet namelijk helemaal gesorteerd worden, om te zien of er niet meer ander afval in. In de praktijk gebeurt het wel dat de afvalverwerker duidelijk ziet dat het een emmertje is die de buurman er misschien in heeft gegooid en haalt hij hem eruit en that’s it, maar je kan beter voorzichtig zijn, want niet iedereen is zoals die afvalverwerker.  

Waar is die 10m3 puincontainer dan?

Nu je het verschil kent tussen gewoon afval en puin, vraag je je misschien af waarom er geen 10m3 puincontainer beschikbaar is. Een 3 en 6 kuub puincontainer zijn zogeheten portaalcontainers. Dat zijn de typische open metalen bakken die je vaak op een parkeerplek bij een verbouwing ziet staan. De portaalwagen die deze containers optilt, is echter beperkt in het gewicht dat hij kan hanteren. Een 10m3 container gevuld met puin zou deze limiet overschrijden, wat veilig transport onmogelijk maakt.

Opties voor grotere hoeveelheden puin

Als je grote hoeveelheden puin hebt, kun je kiezen voor twee 6m3 containers of een enkele 15m3 puincontainer. De eerste optie is handig als je beperkte ruimte hebt, omdat je ze strategisch kunt plaatsen. De 15m3 optie wordt verzorgd door een andere soort wagen, namelijk een haakarmwagen. Deze tilt de container een stukje op en trekt hem op de wagen. Daarom zitten er ook altijd wieltjes onder grote 40 en 20 kuub containers.

De haakarm container maakt, in tegenstelling tot de portaalcontainer, gebruik van een grote haak en een hydraulisch systeem. Hiermee kan de wagen zwaardere containers vol puin hanteren. Echter, deze methode vereist meer ruimte voor het plaatsen en ophalen van de container. Voordat je een beslissing neemt, is het dus verstandig om eerst de beschikbare ruimte in je omgeving te evalueren.

Een praktisch voorbeeld

Om je een beter idee te geven van hoeveel 10m3 werkelijk is: stel je voor dat je een tuinpad of terras van 50 vierkante meter opnieuw wilt bestraten. Als je oude straatstenen ongeveer 10 centimeter dik zijn, dan zit je al op 5m3 puin. En dat is als je de stenen perfect naast elkaar stapelt. Je gooit de stenen echter gewoon in de puinbak en dan heb je snel 7/8 kuub.

Dit voorbeeld laat zien hoe snel puin zich kan ophopen en hoe belangrijk het is om de juiste container voor de klus te hebben. Het kan een verademing zijn om alles direct in de container te kunnen gooien, wetende dat je het vervolgens gemakkelijk en duurzaam kunt laten afvoeren zonder meerdere ritten naar de stortplaats te maken.

De circulaire toekomst van puin

Wat gebeurt er eigenlijk met het puin nadat het is opgehaald? Het antwoord is even simpel als verheugend: recyclen. Tuintegels en ander puin worden vaak gebruikt als grondstof voor nieuwe bouwmaterialen. Zo wordt jouw oude tuinpad mogelijk een deel van iemands nieuwe droomhuis.

De tegels en stenen die je weggooit krijgen een tweede leven, wat bijdraagt aan een circulaire economie en een duurzame toekomst voor onze planeet. Een container huren draagt dus niet alleen bij aan de schoonheid van je eigen ruimte, maar ook aan een groenere en duurzamere wereld.

Martijn is online marketeer, SEO-specialist en vooral ook afval en container expert. Duurzaamheid houdt hem in zijn greep en in zijn vrije tijd klust en tuiniert hij graag.