Portaalcontainer, misschien heb je die term weleens gehoord, maar wat is het precies? Is het iets uit de bouw of kan je het als particulier ook huren? Portaalcontainers worden inderdaad veel in de bouw gebruikt, maar ook veel door particulieren. Het is een perfecte hulp als je veel afval hebt.

Op de bouwplaats

Stel je voor, je loopt langs een bouwplaats. Overal liggen bouwmaterialen, machines staan verspreid en er is stof en lawaai. Midden in deze chaos staat een soort van gigantische metalen bak, rustig en onbeweeglijk, die alles wat je erin gooit bewaard tot het opgehaald wordt. Deze metalen bak is een portaalcontainer, een vriend bij veel bouwprojecten.

Wat is een portaalcontainer?

Een portaalcontainer is, in zijn eenvoudigste vorm, een grote metalen container die aan de bovenkant open is. Bij het uitvoeren van grootschalige projecten, zoals bouw of renovatie, is efficiënt afvalbeheer van cruciaal belang. Hier komt de portaalcontainer in beeld.

Portaalcontainers worden gebruikt om afval of bouwpuin te verzamelen. Deze containers, vervaardigd uit stevig staal, zijn ontworpen om een verscheidenheid aan materialen te dragen, van huisvuil en tuinafval tot bouw- en sloopafval. Maar wat onderscheidt een portaalcontainer van andere soorten containers?

Portaalcontainer versus haakarm container

Buiten de portaalcontainer heb je ook een haakarm container. Terwijl zowel de portaalcontainer als de haakarm container beide essentiële instrumenten zijn in het afvalbeheer, verschillen ze aanzienlijk in hun ontwerp en werking. De manier waarop ze worden getransporteerd en geplaatst is het voornaamste onderscheid tussen de twee.

Portaalcontainer

Een portaalcontainer wordt vervoerd met behulp van een speciaal ontworpen vrachtwagen, ook wel een portaalwagen genoemd. Deze vrachtwagen heeft een hydraulisch portaalarm dat in staat is om de container op te tillen met behulp van kettingen. Dit ontwerp maakt het mogelijk om de container eenvoudig van de grond te heffen en op de vrachtwagen te laden, evenals het efficiënt lossen op de bestemming.

Het grote voordeel van portaalcontainers is dat ze relatief licht zijn en de wagen die ze ophaalt minder kracht nodig heeft. De wagen is daarom kleiner en verbruikt minder brandstof. Daarnaast kunnen meerdere lege portaalcontainers in elkaar gezet worden, waardoor er meerdere containers per rit vervoerd kunnen worden. Om deze reden zijn portaalcontainers in verhouding voordeliger dan haakarm containers. Het kan soms zijn dat bijvoorbeeld twee 10m3 portaalcontainers goedkoper zijn dan één 20 kuub haakarm container.

Portaalcontainers zijn er in 3m3, 6m3 en 10m3. De 10 m 3 container wordt ook vaak 9m3 container genoemd. Dit is alleen een keuze in benaming, Het zijn dezelfde containers, de inhoudsmaat zit er een beetje tussenin.

Haakarm container

Een haakarm container daarentegen, wordt vervoerd met behulp van een haakarm systeem. In plaats van kettingen maakt dit systeem gebruik van een grote metalen haak, die aan de achterkant van de container wordt bevestigd om deze op te tillen en op de vrachtwagen te trekken. Hoewel dit ook een efficiënte manier is om containers te laden en te lossen, vereist het wel meer ruimte dan het portaal systeem en heeft de vrachtwagen meer kracht nodig.

Een groot voordeel van haakarm containers is dat ze meestal zijn voorzien van een deur die je kan openen om zo met bijvoorbeeld een kruiwagen naar binnen ka rijden.

Haakarm containers zijn er in 15m3 puincontainer, 20m3 en 40m3. Ze worden vaak gebruikt bij grote bouwprojecten of bij een huis leeghalen na overlijden.

Het plaatsen en ophalen van een portaalcontainer

Het proces van het plaatsen en ophalen van een portaalcontainer is even eenvoudig als het klinkt. Eerst wordt de locatie bepaald waar de container moet komen te staan. Dit moet een stevige en vlakke ondergrond zijn om te voorkomen dat de container kantelt of verzakt. De vrachtwagen rijdt achteruit tot die plek en takelt de container van de achterkant van de vrachtwagen naar de gewenste plek.

Bij het ophalen wordt hetzelfde proces in omgekeerde volgorde uitgevoerd.

Voordelen van portaalcontainers

Er zijn meerdere voordelen van portaalcontainers die ze populair maken voor afvalbeheer.

  • Flexibiliteit: Vanwege hun ontwerp kunnen portaalcontainers gemakkelijk worden geplaatst op locaties waar andere soorten containers misschien niet passen of moeilijk te plaatsen zijn.
  • Duurzaamheid: Portaalcontainers zijn gemaakt van zwaar staal en zijn dus zeer duurzaam. Ze kunnen zware ladingen dragen en zijn bestand tegen ruw gebruik.
  • Efficiëntie: Door het gebruik van een speciaal ontworpen vrachtwagen, kan het plaatsen en ophalen van de container snel en gemakkelijk worden uitgevoerd.
  • Veelzijdigheid: Portaalcontainers zijn er in verschillende maten en kunnen worden gebruikt voor verschillende soorten afval, van bouwafval tot tuinafval.

Onmisbaar bij bouwwerkzaamheden

Een portaalcontainer is een zwaargewicht kampioen in de wereld van afvalbeheer. Hij zorgt ervoor dat je afval makkelijk afgevoerd wordt en dat je werkplek schoon en geordend blijft. Het is dan ook geen wonder dat de portaalcontainer een onmisbaar hulpmiddel is bij verbouwingen, op bouwplaatsen en andere plaatsen waar afvalbeheer van cruciaal belang is. Bij bouw projecten zie je meestal wel een puinbak staan of een container voor bouwafval.