Wij krijgen vaak de vraag of we oude meubels, grofvuil en elektrische apparaten kunnen afvoeren. Het antwoord is simpel; Ja… Meubels, huisraad en ander grofvuil kunnen worden afgevoerd in een grofvuilcontainer. En nee… elektrische apparaten kunnen wij niet afvoeren. Inwoners dienen deze in te leveren bij een Wecycle punt zoals de gemeentewerf, een grote bouwwinkel of elektronica zaak. Deze laatste zijn ook verplicht een apparaat in te nemen als je een vervangend apparaat koopt.

Veel oude materialen, spullen en apparatuur die bij het grofvuil terecht komen hebben nog een waarde. Zelfs spullen die kapot zijn, verouderd en beschadigd kunnen waardevol zijn of worden wanneer deze zijn gerepareerd. Een tip die waarschijnlijk zorgt voor dankbaarheid én misschien zelfs een kostenbesparing oplevert: breng het naar de Kringloop.

Visie van de kringloopwinkel

De komst van het plastic, de groeiende economie en welvaart over de afgelopen 50 jaar heeft ervoor gezorgd dat we leven in een weggooi maatschappij. Wanneer we uitgekeken zijn op onze ‘oude’ spullen worden deze vaak zonder pardon vervangen. Versleten huisraad wordt de deur uit gedaan en kapotte elektrische apparatuur wordt vaak niet meer gerepareerd. Gelukkig beginnen we ons langzaam te beseffen dat we zuiniger moeten zijn op onze grondstoffen en onze planeet. Deze gedachten past ook perfect in de visie van de kringloop. De kringloop neemt witgoed zowel werkend als kapot in. Meubels in goede staat, speelgoed, babyspullen (zijn ze altijd erg blij mee) en (kinder)kleding kan je er ook naartoe brengen. Elektronica en andere spullen worden gerepareerd en zijn dus ook welkom. En wat het mooie is, vaak komt de kringloop je oude spullen helemaal gratis ophalen! Handig als je geen tijd of mogelijkheid hebt om het zelf te brengen.

CO2 vermindering
De doelstelling van de kringloop is om afvalstromen te verminderen. Uit onderzoeken van TNO blijkt dat elke ton ingezamelde goederen, die dus niet bij de stort belanden, zorgen voor een reductie van één CO²-ton. Duurzamer kan niet toch?

Elektronische apparaten inleveren

Koelkast stuk, magnetron vies, of ga je een nieuwe keuken (laten) plaatsen? Veel elektronische apparaten kunnen gratis ingeleverd worden wanneer je een nieuw, vergelijkbaar, product koopt. Zo kan je wanneer je magnetron stuk is hem bij de winkel inleveren en is de leverancier die je nieuwe koelkast komt brengen verplicht de oude gratis meenemen. Bij grote elektronicawinkels kun je vaak ook zonder een nieuw product te kopen je oude apparaat inleveren. Kleine apparaten (kleiner dan 25 cm), zoals je elektrische tandenborstel of smartphone kunnen in verschillende winkels worden ingeleverd. Ook bij sommige bedrijven, zoals bij Wastenet of bij bouwmarkten staan er vaak bakken om je oude mobieltjes in te leveren.

Recycling
Elektrische apparaten kunnen vaak voor zo’n 75% worden gerecycled, omdat ze veel herbruikbare materialen bevatten. Zo vind je in veel apparaten staal, aluminium, koper, glas, ijzer, kunststoffen, zilver of goud. In sommige apparaten, zoals koelkasten, zitten schadelijke stoffen die apart moeten worden behandeld. In oude koelkasten is de kans aanwezig dat er nog CFK’s en HFK’s in zitten. Deze producten mogen niet in het milieu terecht komen. Zo zijn HFK’s broeikasgassen en tasten CFK’s de ozonlaag aan als ze vrijkomen.

Martijn is online marketeer, SEO-specialist en vooral ook afval en container expert. Duurzaamheid houdt hem in zijn greep en in zijn vrije tijd klust en tuiniert hij graag.