Puinbak, puincontainer, bouwbak, afvalcontainer voor steensoorten… het kan allemaal nogal verwarrend zijn. In de volksmond wordt de term puinbak vaak gebruikt als synoniem voor bouwafval container, maar eigenlijk is het een verkorte versie van puincontainer. En dat is een container specifiek bedoeld voor schoon puin, oftewel alleen steensoorten zoals (gewapend) beton, stenen, tuintegels etc. Dit kan nog wel eens voor problemen zorgen. Zorg dat jou dit niet gebeurt.

Pas op met de term puinbak

Waarom is het belangrijk om onderscheid in te maken tussen een puinbak en een bouwbak (bouwafval container)? Een puinbak is een stuk goedkoper dan een bouwafval container. En dat hefet een reden. Puin is makkelijk te verwerken en hoeft niet gesorteerd te worden. Als je een puincontainer bestelt en je gooit er andere afvalsoorten in, dan krijg je een flinke naheffing. De container voor puin wordt dan gezien als een voor bouwafval en het verschil tussen een puincontainer 6m3 en een 6 kuub bouwcontainer is zo een paar honderd euro. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Daarom is het goed om te weten wat je precies bestelt en waar je het voor kunt gebruiken.

Puinbak gebruiken in gesprekken

Natuurlijk maakt het in een gesprek niet zo heel veel uit of je puinbak, bouwbak of een van de vele benamingen voor afvalcontainers gebruikt, als je maar allebei weet wat je bedoelt. Maar ga je een container bestellen, is het wel belangrijk om duidelijk te zijn over het soort afval dat erin gaat. Anders loop je het risico op extra kosten en vertragingen.

Ga je binnenkort aan de slag met een verbouwing, tuinieren of andere klus waar afval vrijkomt en je, denk dan goed na over wat voor afval je verwacht te hebben. Is het voornamelijk puin van steensoorten? Dan heb je een puincontainer of in de volksmond puinbak nodig. Maar als je ook ander afval hebt, zoals hout, metaal of plastic, dan kun je beter kiezen voor een bouwafval container. Gooi je namelijk ander afval dan steensoorten in een puinbak, dan kan je een flinke naheffing krijgen. Ook als het maar een klein beetje is. Als er bijvoorbeeld een plastic emmer tussen de stenen ligt, dan moet die ertussenuit gehaald worden. Omdat de afvalverwerker zeker moet zijn dat er verder geen ander afval in de bak zit, moet de hele container gesorteerd worden en dat is een flinke kostenpost. Probeer daarom ook te voorkomen dat anderen afval in je container gooien.