Het is bijna oud en nieuw en dat betekent natuurlijk vuurwerk. Als je nu een container wil huren of al hebt gehuurd, dan is het belangrijk om hier rekening mee te houden. Een container kan gevaarlijk zijn in combinatie met vuurwerk, daarom is het in sommige gemeenten niet toegestaan om afvalcontainers op openbare grond te hebben staan. Soms mogen ze er overdag wel staan, maar niet ‘s avonds. Een 6 m3 container vol met puin til je niet heel makkelijk even naar binnen. Gelukkig zijn er wel dingen die je kan doen.

Check bij je gemeente

Sommige gemeenten hebben een verbod op open afvalcontainers rond oud en nieuw in verband met brandgevaar. Als er vuurwerk in de container komt en er licht brandbaar materiaal in zit, is dat natuurlijk gevaarlijk. Ook al heb je een container voor tuintegels, dan kan het alsnog gevaarlijk zijn als er bijvoorbeeld zwaar knalvuurwerk in gegooid wordt. Daarom is er meestal een verbod op alle open containers. Soms is dit verbod alleen rond oud en nieuw, soms al een stuk eerder en soms alleen in de avonden. Check daarom bij je gemeente wat voor jou geldt.

Wat kan ik doen als mijn gemeente een containerverbod heeft?

Is er bij jou een containerverbod, kijk dan goed wat het verbod inhoudt. Vaak gaat het verbood voor open containers. Wil je een container huren, dan kan je vaak wel een 10m3 dichte container huren. Soms zijn er ook andere maatregelen die je kunt treffen of gaat het vooral om bepaalde afvalsoorten. Dit staat niet altijd op de website. Als je de gemeente belt, dan kunnen zij je daarover informeren.

Als de container in jouw gemeente alleen overdag mag staan, maar niet in de avond, dan geldt dit meestal alleen voor open containers en kan je dus een dichte container huren. Wellicht moet deze wel op slot in de avond, zorg dus dat je een slotje daarvoor hebt. Kan je geen dichte container huren, dan kan je weinig aan het verbod doen. Wel is het soms mogelijk dat de transporteur de container overdag neerzet en dan aan het eind van de middag weer ophaalt. Jij kan de container dan direct vullen. Het is dan handig als je makkelijk bij het afval kan. Wellicht is het goed om het bijvoorbeeld alvast in de tuin te leggen. Neem hiervoor even contact met ons op, dan kunnen we dit voor je controleren en in gang zetten.  

Afvalcontainer in eigen tuin

Als de container op eigen grond staat, dan mag die gewoon blijven staan, maar dan is er nog steeds het brandgevaar. Ook als de container in je tuin staat, kan er vuurwerk in gegooid worden. Afhankelijk van het afval is dit iets waar je misschien rekening mee moet houden. Ook dan is een 10m3 dichte container huren aan te raden en goed om deze af te sluiten met een slotje.

Heb je al een open container of kan je geen dichte container bestellen, dan kan je de container afdekken. Dit kan bijvoorbeeld met een bouwzeil. Zorg er dan wel voor dat hij goed afgesloten is en er niet alsnog vuurwerk in gestopt kan worden. Een bouwzeil is natuurlijk niet volledig hufterproof, maar vermindert wel de kans. Als het mogelijk is, is het ook raadzaam om de container op een minder bereikbare plek te laten plaatsen. Bijvoorbeeld naast het huis in plaats van aan de voorkant of op een beschutte plek die niet goed zichtbaar is. Als iemand een stuk door je tuin moet lopen, is dat ook al een grotere drempel om vuurwerk in de container te gooien. Ook goede verlichting verkleint de kans. Heb je een buitenlamp, zet die dan ’s avonds aan of plaats tijdelijk een lamp. Vuurwerk in een container gooien is voor sommigen leuk, maak het ze dus niet te makkelijk.