Er zijn veel klussen die je het liefst in het voorjaar doet, maar ook in de regenachtige herfst en koude wintermaanden gaat het klussen door. Denk bijvoorbeeld aan je tuin winterklaar maken, je huis isoleren of het dak repareren na een lekkage. Heb je een container gehuurd voor je afval in de herfst of winter? Misschien vraag je je dan af hoe dat moet met regen of sneeuw die in de container valt. Mag er water in de container vallen? Wordt de container dan niet te zwaar of heeft het effect op hoe het afval wordt afgevoerd? In deze blog lees je het antwoord op alle vragen omtrent regen of sneeuw in de container en vind je handige tips om dit te voorkomen.

Regen of sneeuw in de container: wat nu?

Als je in de herfst of winter een container hebt gehuurd, dan ontkom je er vaak niet aan dat het regent of sneeuwt. Er valt dan waarschijnlijk ook regen of sneeuw in de container. Dat is niets om je zorgen over te maken. Er kan zeker water in de container vallen, maar meestal is dat niet heel veel, ook al staat de container 4 weken voor je deur.

Wordt de container te zwaar?

De weersomstandigheden in Nederland zijn doorgaans niet zo extreem dat de container helemaal vol zal lopen met water. Het zal dan ook niet snel gebeuren dat de container daardoor te zwaar wordt. Je hoeft dus niet bang te zijn voor een naheffing vanwege (te veel) water in je container. Je betaalt een vaste prijs, dus die paar kilo extra maakt niet uit. Ook al heb je een container voor tuintegels, dan is het nog geen probleem. Regent het bijvoorbeeld heel extreem en staat er 5 cm water in jouw 6m3 container, dan is dat qua gewicht net zoveel als ongeveer 8 grindtegels.

Wat gebeurt er met het afval in de container?

Wanneer je een container hebt gehuurd voor houtafval of tuinhout, dan zal het hout dat bovenop ligt een beetje nat worden. Dat heeft echter geen invloed op hoe het houtafval wordt afgevoerd en wordt gerecycled. Huur je een bouw- en sloopafval container, een puincontainer of een container voor dakafval, dan zal het afval niet zo snel vochtig worden. Heb je een container voor grond afval of gemengde grond, dan kan het zijn dat de grond in de container wat zwaarder wordt, doordat het water absorbeert. Bij een 3m3 container is dat geen probleem, heb je een 6m3 container en zit hij goed vol, dan kan het zijn dat de wagen moeite heeft om hem op te tillen. Bij grond is het daarom aan te raden om dit te beschermen als het erg veel regent.

Water in je container voorkomen

Zoals je merkt maakt het eigenlijk niet uit als er water in de container valt. Ook al staat de container een paar weken buiten in de regen, zal er niet zoveel regen of sneeuw in de container vallen dat de container daardoor te zwaar wordt. Vind je dit toch geen fijn idee? Dan zijn er twee dingen die je kunt doen om het te voorkomen.

Plaats de container onder een afdakje

Niet iedereen heeft deze mogelijkheid, maar als je de beschikking hebt over een overkapping of carport waar de container kan staan, laat hem dan daar plaatsen. Zo is de container beschut tegen regen, sneeuw en wind, en blijft het afval droog.

Dek de container af met bouwzeil

Niet iedereen kan zijn container laten plaatsen op een beschutte plek. Wil je toch de container afdekken, bestel dan een bouwzeil. Dit span je met behulp van touw over de container. Het bouwzeil heeft 2 voordelen: er kan geen regen of sneeuw meer in vallen én omwonenden gooien minder makkelijk ongewenst afval in je container. Is je container vol en kan deze worden afgevoerd? Let dan op waar je het bouwzeil weggooit. Als het zeil over de container is gespannen, ziet de afvalverwerker dit als afval ín de container. Heb je een container besteld voor bouw- en sloopafval, grofvuil of gemengd tuinafval, daar mag het bouwzeil gewoon in. Heb je een andere container besteld, gooi het bouwzeil dan weg in je rolcontainer voor restafval. Maar je kunt het natuurlijk ook bewaren voor een volgende keer, of hergebruiken. Je kunt er bijvoorbeeld ook je tuinset mee afdekken of er een speeltent van maken voor je kinderen.

Martijn is online marketeer, SEO-specialist en vooral ook afval en container expert. Duurzaamheid houdt hem in zijn greep en in zijn vrije tijd klust en tuiniert hij graag.