Het weer wordt alweer lekkerder, de eerste bloemen komen op en de mensen gaan weer meer naar buiten. We houden van het voorjaar. Het is een perfect moment om de tuin en je huis voor te bereiden op het mooie weer. En met de voorjaarsvakantie op komst, heb je hier misschien extra tijd voor. Daarom 10 tips om je om je klaar te maken voor de lente.

Bereid je voor op de lentezon

In het voorjaar zijn er verschillende dingen die je kunt doen om je huis en tuin klaar te maken voor het groeiseizoen of het mooie weer.

  1. Maak een grote schoonmaak: ja de bekende voorjaarsschoonmaak… Maar hij wordt niet voor niets vaak genoemd. Is je huis opgeruimder, dan ga je ook lekkerder het voorjaar in. Een perfect moment om ook te ontspullen. Ruim het huis op en maak het grondig schoon. Neem de deuren en spinnen raggen in de hoekjes mee. Lap je ramen en laat het zonlicht binnen. Heb je een houten vloer, dan is dit een mooi moment om die in de was te zetten.
  2. Wissel de winterdecoratie om: heb je nog winterdecoratie hangen? Ruil het om voor frisse, kleurrijke voorjaarsdecoraties. Denk bijvoorbeeld aan bloemen, planten en lichte gordijnen.
  3. Check en onderhoud de airconditioning: voordat het echt warm wordt is het verstandig om de airconditioning te laten nakijken. Controleer de filters en vervang ze indien nodig. Zorg ervoor dat alle onderdelen schoon zijn en goed werken.
  4. Verven of behangen: geef de muren een nieuw likje verf of behang een accentmuur om een nieuwe sfeer in huis te creëren.
  5. Inspectie van je huis: controleer de dakgoten, dakbedekking, deuren en ramen op eventuele schade of slijtage en repareer deze indien nodig.
  6. Controleer de rookmelders: zorg ervoor dat de rookmelders in huis werken en vervang de batterijen indien nodig.
  7. Doe kleine klusjes: nu is een perfect moment om de kleine klusjes te doen die je al een tijd op de planning hebt staan. Dat slot repareren, de schutting vastzetten of de krakende trede van de trap herstellen. Doe het lekker nu, dan hoef je dit niet meer te doen als je liever in het zonnetje zit.
  8. Planten: breng wat groen in huis met mooie kamerplanten. Ze zorgen niet alleen voor een frisse uitstraling, maar zorgen ook voor schone lucht in huis.
  9. Bereid je tuin voor: maak je tuin klaar voor het voorjaar. Verwijder eventuele dode planten of bladeren die zich hebben opgehoopt en maak de grond los met een hark of cultivator. Als je van plan bent om nieuwe planten te planten, voeg dan alvast compost of organische meststoffen toe om de grond te verrijken. Heb je geen zithoek in de tuin? Denk er dan eens over na om die te maken. Hier ga je zoveel plezier van hebben als het zonnetje schijnt.
  10. Maak de containers schoon: je gaat weer meer tuinafval krijgen en eten dat in de container ligt gaat sneller rotten. Maak daarom je containers goed schoon.

Als je zorgt dat je goed voorbereid het voorjaar in gaat, voelt dat lekkerder, maar je zorgt er ook voor dat je tijdens het mooie weer niet hoeft te klussen. Heb je grotere klussen die je nog wil doen zoals een schuur maken of de badkamer verbouwen? Het voorjaar is heerlijk om te klussen omdat het niet te warm is, maar ook niet zo koud. Eigenlijk perfect klusweer. Container nodig voor je klus? Bestel die dan op tijd. Laat hem het liefst de dag voor je wil klussen plaatsen, zodat hij er al staat, hoe vroeg je ook begint.

Martijn is online marketeer, SEO-specialist en vooral ook afval en container expert. Duurzaamheid houdt hem in zijn greep en in zijn vrije tijd klust en tuiniert hij graag.