Het is bijna lente! Het zonnetje schijnt weer wat vaker en het is niet meer zo winterskoud. Je handen beginnen te kriebelen en je wilt aan de slag in je tuin. Met deze handige tips om je tuin lenteklaar te krijgen, zorg je ervoor dat je tuin straks weer een feest is van weelderige bloemen, mooie planten, een groen gazon en een gezellige lentesfeer.

1. Onkruid verwijderen

Zodra de zon weer wat meer gaat schijnen, gaan we weer vaker naar buiten. We zitten vaker op het terras en zijn over het algemeen in een betere mood. Het betekent helaas ook dat het onkruid weer sneller gaat groeien. Tijd om je handen uit de mouwen te steken en onkruid te wieden. De groene bak zit al snel vol. De oplossing is een big bag of container voor groen- of tuinafval container huren. Wat is verschil? Dat lees je in dit blog. Vergeet niet zo af en toe in de container te kijken zodat je zelf ziet hoeveel je hebt gedaan./blog/wat-is-het-verschil-tussen-tuinafval-en-groenafval/

2. Doden knoppen en takken verwijderen

Verwijder tevens dode knoppen aan je planten en bomen. Als je dode takken ziet, haal deze er ook vanaf. Wederom: gooi het in de container! Bladeren beschermen de bodem in de winter tegen de vrieskou. Dat is nu niet meer nodig dus hark het allemaal bij elkaar en zie de vloer van je tuin weer tevoorschijn komen. Tip: Maak takken klein, dan past er meer in de container of big bag.

Heb je jonge bomen en struiken in je tuin? Snoei dan de takken tot ongeveer 10-15 cm vanaf de stam om nieuwe groei te stimuleren. 

Heb je een klein moestuintje? Dan is het tevens een goed idee om dit om te spitten en het afval weg te gooien, zodat je dit jaar weer groente en andere lekkernijen in je tuin kunt laten groeien.

3. Gras maaien

Als je een gazon hebt, is het nu tijd om weer te beginnen met maaien. Vergeet niet je grasmaaier op de hoogste stand te zetten en dan stapsgewijs, elke week wat korter te maaien. Dit doe je om ongelijke groei te voorkomenGaan de graszoden er helemaal uit? Grote hoeveelheden kan je als grond laten afvoeren.

Heb je een gazon van kunstgras? Fris dit dan ook op! Verwijder bladeren, takken en ander tuinafval simpelweg met een bezem en spoel het af met de tuinslang. Sommigen gebruiken hiervoor de stofzuiger: dit is echter geen goed idee, want het kan zelfs de beste stofzuiger beschadigen.

4. Vijver schoonmaken

Heb je een vijver, dan is het nu de tijd om oude, dode en minder gezonder planten te verwijderen. Maak ook de pomp schoon: vervang de filtermedia en spoel de sponzen schoon. Zodra de temperatuur boven de 10 graden is, kun je de vissen weer gaan voeren.

5. Bloeiende voorjaarsbollen 

Heb je in het najaar de voorjaarsbollen geplant, dan zie je nu de eerste narcissen, tulpen en krokussen te voorschijn komen. Prachtig gezicht! Wil je de hele zomer genieten van een kleurrijke bloemenzee in je tuin? Dan is het nu tijd om bollen en knollen te planten. Denk bijvoorbeeld aan Dahlia’s, Anemonen, gladiolen en begonia’s. De vlinders en de bijtjes zullen je ook erg dankbaar zijn!

6. Plant je tuin vol met planten 

Als je tuin er wat kaal uitziet, is het misschien een goed idee om een bezoek te brengen aan je plaatselijke tuincentrum om wat nieuwe planten aan te schaffen. Blaas nieuw leven in je tuin en creëer dat lentegevoel met voorjaarsbloeiers zoals rhododendrons. 

7. Fleur je tuin op met bloempotten

Bloempotten maken je terras gezellig. Kies voor warme kleuren en verschillende maten. Plant er bijvoorbeeld lavendel in. Dit ruikt heerlijk én het is goed voor de vlinders en de bijtjes. Het geheime ingrediënt voor een bloeiende tuin.

8. Geef je tuinmeubels nieuw leven

Nu is het ook de perfecte tijd om je tuinmeubilair op te knappen. Maak het schoon met een sopje en je meubilair gaat weer leven. Is het niet meer de moeite waard om het op te knappen? Vervang het dan met nieuw meubilair.

Kijk ook meteen even naar eventuele hekjes en ander houtwerk zoals een schutting. Het kan de moeite waard

Tijd om te genieten

Hoe snel je je tuin lenteklaar krijgt hangt natuurlijk af van de grootte van je tuin en de hoeveelheid werk dat er moet gebeuren. Gooi in ieder geval het groen- en tuinafval meteen in de afvalcontainer of big bag die je hebt gehuurd. Dan is het meteen uit de weg.

Let goed op of je een groenafval of een tuinafval container huurt. Een groencontainer is enkel voor het groen uit de tuin. Een gemengde tuinafval container/big bag daarentegen, is voor al het afval uit de tuin. Naast groen mogen ook de houten of kunststof tuinmeubels, oude schutting, een kapotte tuinkabouter en die verkleurde kunststof bloempot mee afgevoerd worden.

Als je dan eindelijk klaar bent, mag het resultaat er wezen. Geniet van de kleuren, geniet van de zon en bovenal, geniet van een welverdiende kop koffie in je tuin die nu lenteklaar is!