Een afvalcontainer plaatsen op eigen terrein is altijd een risico. Meestal gaat het goed en is er niks aan de hand, maar wat als schade ontstaat? Een container op eigen terrein is op eigen risico, daarom is het goed om te weten hoe je de kans op schade zo klein mogelijk maakt. Een container, en zeker een volle, is erg zwaar. Eén tikje ergens tegenaan kan al genoeg zijn.

4 tips om schade te voorkomen

Een ongelukje zit in een klein hoekje zeggen ze wel eens, maar soms hangt een ongelukje ook aan kettingen of rijdt het op banden. Een container op eigen terrein is soms erg handig en met deze tips, verklein je de kans op schade aan je bestrating en andere eigendommen.

Schade door botsen

Een lege puincontainer van 6 kuub weegt al snel meer dan 500 kilo en wordt neergezet of opgepakt met kettingen. Als deze ergens tegenaan slingert, kan dit zomaar een beschadiging opleveren. Zeker als het een container voor tuintegels is en hij helemaal vol zit, waardoor hij nog veel zwaarder is.

Tips om botsen te voorkomen:

 • Zorg dat er voldoende ruimte is, zodat de container vrij kan bewegen
 • Laat de container niet te dicht bij de woning, schuur of ander bouwwerk zetten
 • Plaats de container op een ondergrond die wat kan hebben. Bijv. dikke bestrating of zand
 • Zet platen hout of metaal te bescherming voor voorwerpen die toch dichtbij staan

Schade door de wagen

De container wordt gebracht met een grote portaalwagen. Deze is zwaar en log en kan ook schade veroorzaken. Zorg daarom dat er voldoende ruimte is voor de wagen om te laden en lossen, maar ook om de draai te maken om de container goed te plaatsen of oppakken.

Tips om schade door de wagen te voorkomen

 • Zorg dat er voldoende ruimte is
 • Knip laaghangende takken weg
 • Haal losse voorwerpen die in de buurt staan weg
 • Laat de wagen alleen op stevige ondergrond rijden
 • Markeer paaltjes of hekjes waar de wagen vlak langs rijdt met opvallend lint of zet er iets voor

Als de container opgehaald wordt en hij is erg zwaar, kan het zijn dat de wagen stempels (een soort steunpoten) moet gebruiken om de bak op te tillen. Deze komen aan de achterkant van de wagen. Hou daar ook rekening mee als je weet dat er zware materialen in de container gaan. Op deze poten komt veel gewicht, dus die moeten ook op een goede ondergrond komen te staan.

Schade bij de buren

Je wilt geen schade bij jezelf, maar ook niet bij de buren. Jij hebt misschien 8 cm dikke tegels op een goed aangestampte en rechte zand ondergrond liggen, maar de buren hebben misschien krasgevoelige tegeltjes van 4 of 5 cm dun op rulle aarde voor hun deur. Of die overhangende tak blijft achter een hoek van de container hangen en trekt de hele boom om. Als je buren niet weten dat er een container geplaatst wordt, heb je kans dat ze net iets neerzetten wat niet gezien wordt. Informeer ze daarom altijd goed, bespreek je plan en vraag of je ergens rekening mee moet houden.

Tips om schade bij de buren te voorkomen

 • Zorg dat er voldoende ruimte is
 • Informeer de buren en vraag of er ergens rekening mee gehouden moet worden
 • Vraag buren om geen auto’s te plaatsen waar de wagen vlak langsrijdt
 • Houdt ruimte om de container te plaatsen vrij
 • Plaats de container ver van de buren af

Plaats niks naast de container

Het plaatsen en weghalen van een container kan schade veroorzaken, maar ook als de container er staat kan er nog van alles gebeuren. Stel je parkeert je auto naast de container en jij of een hulp schat het gewicht van een lakei niet goed in, waardoor deze naast de bak belandt. Als daar net jouw auto staat, kan dat flinke schade opleveren. Ook kan er altijd iets uit de container vallen als het er niet goed in ligt of door de wind uit geblazen wordt. Hou daarom de ruimte om de container goed vrij.

Martijn is online marketeer, SEO-specialist en vooral ook afval en container expert. Duurzaamheid houdt hem in zijn greep en in zijn vrije tijd klust en tuiniert hij graag.