Als je een container huurt voor een bepaalde klus, betaal je een bedrag voor de huur van de container, het halen, brengen en voor de verwerking van het afval. Dit is een vast bedrag, maar kan soms hoger worden als er bijvoorbeeld een naheffing komt. Dat is zonde, want zo wordt je klus onverwacht duurder. Daarom vind je hier 6 tips om extra kosten te voorkomen.

Tip 1 – Eigen terrein: genoeg ruimte en advies

Een container op eigen terrein is vaak erg handig, maar kan ook voor extra kosten zorgen. Een afvalcontainer is erg zwaar. Je wil voorkomen dat de bestrating beschadigt en natuurlijk sowieso geen schade op eigen terrein. Een container op eigen terrein is altijd een risico. Een gemeente stelt eisen aan de bereikbaarheid en bestrating. Wil je de container op eigen grond, dan kan het zijn dat de wagen niet daar kan komen waar je wil, de container daar niet geplaatst kan worden of de ondergrond het gewicht niet verdragen kan. Dit is niet altijd van tevoren te bepalen. Het kan zomaar zijn dat het wel mogelijk is om de container neer te zetten, maar als hij volgeladen is, niet meer weggehaald kan worden. Bijvoorbeeld als de container erg zwaar is en de wagen stempels (soort steunpoten) moet gebruiken, maar daar geen ruimte voor is. Of als er een pallet met stenen is geplaatst, waardoor de bak niet meer opgetild kan worden. Er kunnen dan extra kosten gerekend worden. Zorg daarom dat de wagen altijd genoeg ruimte heeft en er goed bij kan. Heb je twijfels, vraag dan de chauffeur om advies en geef duidelijk aan wat de plannen zijn.

Tip 2 – Voorkom loze ritten

Als de chauffeur de container niet neer kan zetten of op kan halen, dan wordt er een loze rit gerekend. Zonde, vooral omdat een loze rit heel goed te voorkomen is. Hetzelfde geldt voor een te zware container. Dit zal echter niet zo snel voorkomen, omdat de container passend is bij de afvalsoort. Twijfel je toch, neem dan contact op, dan denken we met je mee.

Parkeervak

Wordt de container op een parkeervak geplaatst, zorg dan dat deze nog vrij is als de wagen aan komt rijden. Zet je eigen auto er neer, of markeer hem met lint of iets dergelijks. Hou ook rekening met het neerzetten van de container. Deze staat op een portaalwagen en wordt met kettingen erachter getakeld. Moet de container op een parkeervak evenwijdig aan de straat, dan zijn er dus eigenlijk 2 vakken voor elkaar nodig: 1 voor de portaalwagen en 1 voor de container die erachter wordt gezet.

Geen ruimte

Ook als de container ergens anders komt te staan dan in een parkeervak, moet er voldoende ruimte zijn voor de container én voor het plaatsen. Is de container erg zwaar beladen, zijn er bij ophalen stempels naast de wagen nodig, waar ruimte voor moet zijn. Een paaltje op een verkeerde plek, kan al zorgen dat de container niet opgetild kan worden. Zorg dus dat er altijd voldoende ruimte is rondom de container en overleg met de chauffeur bij twijfel.

Niet bereikbaar

Als de wagen niet in de buurt van de afgesproken plek kan komen om de container te plaatsen of op te halen, is dit ook een loze rit. Zorg dus dat de route vrij is voor een grote wagen. Controleer ook of er ergens op de weg geen straten zijn met beperking van gewicht of grootte, of een bruggetje waar de wagen mogelijk niet overheen kan. Informeer de buren dat er een container wordt geplaatst en vraag of ze er rekening mee kunnen houden met het parkeren van hun auto’s. Om te voorkomen dat de wagen er niet langs kan of een noodzakelijke draai niet kan maken.

Te zwaar of verkeerd beladen

Als de container te zwaar is, of het gewicht verkeerd verdeeld is, kan de portaalwagen hem niet optillen. Let er daarom goed op hoe je de bak vult en verdeel het gewicht zoveel mogelijk. Een puincontainer is erop gericht dat puin er los in wordt gegooid. Heb je bijvoorbeeld heel veel klinkers en je legt ze allemaal keurig naast elkaar, kan het zijn dat het te zwaar wordt. Ook als je een container vol zand of grond hebt en je stampt dit aan.

Te hoog

Een container mag tot 20 centimeter boven de rand geladen worden. Is dit hoger, dan kan de chauffeur hem weigeren. Dit kan om verschillende redenen zijn. Vaak is het omdat een te hoog beladen container gevaarlijk is om te vervoeren.

Afval dat er niet in mag

Als er afval in een container zit wat er niet in mag zitten, kan de chauffeur hem ook weigeren. Zeker als er gevaarlijk afval in zit zoals asbest of iets dat daarop lijkt.

Tip 3 – stop geen ander afval in de container

Een container is bedoeld voor het afval waar hij voor neergezet is. Gooi je er ander afval in, dan kan dit zorgen voor flink extra kosten. Als je bijvoorbeeld een puincontainer hebt besteld, maar je gooit er ook hout en plastic in, dan kan de afvalverwerker hem niet meer verwerken als puin en moet het gesorteerd worden. Het wordt dan eigenlijk een bouw- en sloopafval container. Je betaalt dan het verschil tussen een puincontainer en een bouw- en sloopafvalcontainer. Dit kan zomaar ruim 200 euro zijn. Dat is gewoon zonde van het geld. Ook als er maar een klein beetje van een andere afvalsoort in zit, kan de afvalverwerker niet zeker weten of er onderin niet meer ligt. De container moet dan evengoed gesorteerd worden, wat de extra kosten met zich meebrengt.

Naheffing

Zorg dat je goed weet wat er in de container zit, maar ook wat erin mag. Er zijn afvalsoorten waar je snel een naheffing op krijgt, zoals autobanden, matrassen en elektrische apparaten. Controleer dus goed wat er wel en wat niet in de container mag. Bij elke afvalsoort vind je op de website een lijst met zaken die er wel in mogen en welke niet. Twijfel je, neem dan even contact op. Een belletje of mailtje kan zomaar een naheffing schelen.

Wat als ik er zelf geen ander afval in heb gegooid

Het kan soms gebeuren dat je keurig alleen het juiste afval in de container hebt gegooid, maar er toch een andere afvalsoort bij zit als de container opgehaald wordt. Zeker als hij op de openbare weg staat, kan het zomaar gebeuren dat iemand anders er wat bij gooit. Jij bent verantwoordelijk voor de inhoud van de container, dus het is zonde van het geld als je daardoor extra kosten hebt. Probeer daarom zoveel mogelijk te voorkomen dat anderen afval in je container gooien. Bijvoorbeeld door er een zeil overheen te doen, een bordje erbij te zetten of te kiezen voor een gesloten container. Vooral als je er zelf niet bij bent wanneer de container opgehaald wordt.

Tip 4 – Laat hem op tijd afvoeren

Als je een container huurt, mag hij 4 weken huurvrij blijven staan. Staat hij langer dan 4 weken, dan wordt er weekhuur gerekend. Zonde als dat niet nodig is natuurlijk. Plan daarom je project goed in en zorg dat je weet hoelang de container mag blijven staan en laat hem op tijd ophalen. Als de container een tijdje voor de deur staat, vergeet je misschien hoe lang precies. Je krijgt na een paar weken automatisch een mailtje met een herinnering. Het kan echter altijd gebeuren dat je die om wat voor reden dan ook niet ontvangt. Misschien komt hij in de ongewenste mail terecht, had je de bak besteld met een ander mailadres of gaat er iets fout. Maak daarom een notitie in je agenda om te zorgen dat de container op tijd opgehaald wordt.

Duurt het project langer dan gepland, bedenk dan goed wat verstandiger is: laat je de container afvoeren en bestel je later een nieuwe, of is het goedkoper om de container toch nog een paar weken te laten staan? Als de container al redelijk gevuld is en je weet niet zeker hoe veel afval er vrijkomt als je weer verder gaat, is het vaak voordeliger om toch de bak op te laten halen en later een nieuwe te plaatsen. Je hebt meestal meer afval dan je verwacht en misschien moet je later dan sowieso nog een tweede container bestellen. Zonde van die extra weken huur dan.

Tip 5 – bij twijfel, bestel een grotere container

Vol goede moed begin je aan je klus. Je hebt uitgerekend hoeveel puin of ander afval er vrijkomt, er komen vrienden helpen en jullie beginnen te hakken, zagen en te ruimen. De container begint lekker te vullen, maar op een gegeven moment wordt het steeds lastiger om nog een plekje te vinden in de container. Er staat nog een stuk muur dat weggehakt moet worden of er ligt nog van alles wat afgevoerd moet worden. Dat gaat niet meer passen. Dat wordt nog een extra container huren. Zonde. Zorg daarom dat je weet hoeveel kuub afval je hebt en welke container je nodig hebt.

Je hebt bijna altijd meer afval dan je van tevoren bedenkt. Als je uitrekent dat je bijna 3 kuub afval hebt, dan red je het waarschijnlijk niet met een 3 m3 container. Bakstenen die perfect op elkaar zijn gemetseld, nemen minder ruimte in dan een stapel losliggende stenen en als je met de klus bezig bent, dan komt er vaak nog van alles op je pad. De container mag tot 20 centimeter boven de rand gevuld worden, maar alsnog kom je snel te kort. De vuistregel is: heb je precies genoeg voor een containermaat, bestel dan een grotere. Dat is goedkoper dan een tweede container bestellen. Een 6 m3 puincontainer is bijvoorbeeld maar een paar tientjes duurder dan een 3 m3.

Kom je net aan ruimte tekort, dan kan het helpen om je container wat efficiënter in te richten. Er zijn een aantal trucs om de container slim te vullen. Zet bijvoorbeeld platte platen aan de zijkant van de container en gooi niet alles er zomaar in, maar bekijk waar iets het beste kan liggen. Ook kunnen sommige dingen die voor jou afval zijn voor anderen waardevol zijn. Mooie planken of tuinstenen, wil de buurman misschien wel hebben, het oude metaal kun je inleveren bij een metaalinzamelaar of dat tafeltje kan misschien ook prima naar de kringloopwinkel.

Tip 6 – check voor vergunningen

In veel gemeentes heb je een vergunning nodig om een afvalcontainer op gemeentegrond te mogen plaatsen. Zelfs als het eerder goed ging, is dat geen garantie dat je dit keer weer geen boete krijgt. Controleer daarom vooraf of je een vergunning voor een container nodig hebt. Zeker als de container op een parkeerplek of plaats waar veel mensen langskomen staat, is het belangrijk dat je een vergunning hebt. Weet je niet zeker of je een vergunning nodig hebt, controleer dan de website van de gemeente of neem contact met de gemeente op om het na te vragen. Een boete voor het ongeldig neerzetten van een container kan soms flink oplopen.

Laat de container tijdig afvoeren

Vaak loopt een vergunning tot een bepaalde datum. Hou hier rekening mee met je klus. De afvalinzamelaar heeft soms ook een paar dagen nodig om de container op te halen. Dus laat het op tijd weten als de container opgehaald kan worden. Je wil niet dat de vergunning tot dinsdag loopt en de container wordt op woensdag opgehaald, net een kwartiertje nadat de agent zijn ronde heeft gedaan…

Martijn is online marketeer, SEO-specialist en vooral ook afval en container expert. Duurzaamheid houdt hem in zijn greep en in zijn vrije tijd klust en tuiniert hij graag.