Een huis ontruimen na een overlijden is vaak een vervelende klus. Helemaal als je een dierbare verloren bent. De woning moet leeg opgeleverd worden, maar wat doe je met al die spullen? Gelukkig zijn er een aantal tips om het huis leegruimen na een overlijden wat makkelijker te maken.

Spullen bewaren

Wellicht zijn er een aantal spullen die je graag wil houden. Misschien omdat je ze leuk of mooi vindt, maar er kan natuurlijk ook emotionele waarde aanzitten. Dit geldt voor jou, maar ook voor familie, vrienden of mensen uit de buurt. Zoek contact met ze en vraag of ze bepaalde spullen willen hebben. Misschien willen ze dan gelijk ook helpen met wat extra spullen opruimen. Dat scheelt dan alweer wat.

Spullen weggeven

Als er nog veel mooie en bruikbare spullen zijn, dan kan je die weggeven. Misschien aan een instantie, de kringloopwinkel of aan mensen uit de buurt. Je kan een moment nemen dat mensen langs kunnen komen om spullen uit het huis mee te nemen, als een soort open huis. Misschien eerst een ronde met familie en vrienden zodat zij als eerste kunnen kiezen en dat niet anderen het huis leegruimen voor zij ├╝berhaupt de kans hebben gehad om wat te kiezen. Je zou briefjes langs de deuren kunnen brengen om de buurt uit te nodigen om spullen mee te nemen.

De kringloopwinkel heeft ook graag de spullen. Vaak hebben ze ook een service die de spullen ophaalt. Ze komen dan met een vrachtwagentje langs en nemen alle bruikbare spullen mee die jij mee wil geven. Zo help jij de kringloopwinkel aan spullen en helpt de kringloopwinkel jou met de woning ontruimen.

Spullen weggooien

Misschien heb je helemaal geen tijd of zin om alle spullen te bewaren of weg te geven. Of misschien heb je dat al gedaan en zijn er geen bruikbare spullen meer. In dat geval kan je de spullen ook weggooien. Dat scheelt een hoop werk en als je het goed inlevert dan kan het gerecycled worden naar nieuwe spullen. Is dat veel werk? Nee hoor. Je kan een huisraad container huren die voor de deur wordt neergezet. Jij gooit er dan alle spullen in en de afvalverwerker verwerkt het tot nieuwe grondstoffen. Het fijne van een container huren is dat je ook afval dat je tegenkomt erin kan gooien.

Welke container heb ik nodig?

Ga je een huis leeghalen na een overlijden, dan is er veel huisraad. Maar daarnaast ook vaak afval van oude, kapotte dingen of overgebleven materialen. Een grofvuil container is daarvoor ideaal. Daar mag huisraad in, maar ook andere dingen zoals hout, puin of planten. Check altijd wat er precies in mag, want sommige dingen mogen niet. Een woning ontruimen geeft vaak veel spullen en afval. Vergis je niet hoeveel er vrijkomt bij een huis leeghalen na een overlijden: een mens verzameld veel en dat kom je dan allemaal tegen. Ga je het hele huis leegruimen, dan kan je beter investeren in een grote afvalcontainer. Vaak wordt er bij een ontruiming gekozen voor een 20m3 grofvuil container of zelfs een 40m3 container. Vergis je niet in hoeveel afval je snel hebt, zelfs een 20 kuub container is zo vol.

Bedrijf inhuren

Er zijn speciale bedrijven die het huis ontruimen na een overlijden. Voor een bepaald bedrag halen zij de woning leeg en leveren hem leeg op. Sommige bedrijven nemen bruikbare spullen mee en verkopen die. Soms krijg je dan korting op de ontruiming als er veel bruikbare spullen zijn. Andere nemen alles mee en brengen het zelf naar de afvalverwerker of laten een container neerzetten en vullen die. In het laatste geval betaal je vaak een hoog bedrag voor iets wat je zelf ook makkelijk kan doen. Een container huren is zo gebeurd en met een paar uurtjes de schouders eronder is het huis leeg. Dat scheelt een hoop geld.

Martijn is online marketeer, SEO-specialist en vooral ook afval en container expert. Duurzaamheid houdt hem in zijn greep en in zijn vrije tijd klust en tuiniert hij graag.