Vorige week vonden we hem in een van onze containers en gisteren was hij volop in het nieuws: De Japanse duizendknoop. Een bijzondere plant die vrijwel niet te bestrijden is. Komt hij bij het groenafval terecht, dan groeit hij gewoon door en vervuilt hij de hele container. Een flinke naheffing en verspreiding van dit onkruid tot gevolg.

Wat is de Japanse duizendknoop?

De Japanse duizendknoop is een exotische tuinplant die zijn oorsprong vindt in Japan, China, Taiwan en Korea. De bamboeachtige plant kan wel tot vier meter hoog worden, groeit 10 tot 15 procent per jaar en roeit daarbij andere planten uit. Hij heeft sterke wortelstokken die schade kunnen veroorzaken aan fundering, leidingen en wegen. Geen ideale plant om in je tuin te hebben. Toch is de Japanse duizendknoop op veel plekken in Nederland te vinden, wordt hij verkocht in boeketten en staat de plant bij veel mensen gewoon in de tuin.

Hoe kom je aan de Japanse duizendknoop?

De duizendknoop mag ondanks zijn verwoestende karakter gewoon in Nederland verkocht worden. Bij veel bloemisten worden ze verkocht in boeketten of ‘als leuke tuinplant’ en stond hij tot vorig jaar bij Intratuin. Ondanks dat is er in alleen al Amsterdam zo’n 8 miljoen euro vrijgemaakt voor de bestrijding van de woekerplant. Toch is de verkoop van de Japanse duizendknoop niet verboden. De meeste verkooppunten zijn niet bekend met de schadelijkheid van de plant en verkopen het onder een andere naam, zoals ‘Bamboestokken’.

Waarom mag de Japanse duizendknoop niet in de groencontainer?

De Japanse duizendknoop moet verwerkt worden door middel van verbranding op een speciale manier. Dit kunnen niet alle afvalverwerkers. Als een verwerker het wel kan, dan gaat het als restafval. Toch komt het regelmatig voor dat de duizendknoop in de gft-, groen- tuin- of grondcontainer terecht komt. Wanneer dit gebeurt groeit de plant in de container, tussen het andere afval, gewoon door. Ook als de stokken in kleine stukken zijn gesneden. Zelfs restjes, of uitgebloeide bosjes groeien hard door in  het composttraject, waardoor de duizendknoop zich verder zal blijven verspreiden. Het verwerken van het afval dat is vervuild met de Japanse duizendknoop is arbeidsintensief en erg prijzig. Heb jij de Japanse duizendknoop gevonden tijdens je tuin- of bouwwerkzaamheden en wil je het laten afvoeren? Neem contact met ons op.

Tips tegen de Japanse duizendknoop

  • Voer de plant nooit af als groenafval, maar verzamel het in aparte afsluitbare zakken of containers.
  • Neem bij het afvoeren van grote hoeveelheden contact op met een specialist.
  • Knip de stengels meerdere keren per groeiseizoen af om de plant te verzwakken.
  • Controleer de grond vóór de werkzaamheden op aanwezigheid van de duizendknoop.

Martijn is online marketeer en SEO-specialist. Vanaf 2008 is hij in de online marketing gerold en heeft sindsdien veel dingen gedaan. Hij heeft een passie voor duurzaamheid en houdt van klussen. De afvalbranche heeft hem een aantal jaar geleden gegrepen en sindsdien niet meer losgelaten. Martijn wil anderen helpen met afvalvragen en tegelijk klustips en duurzaamheidsoplossingen geven. Hij weet alles van bouwcontainers, hoe je die het best inzet en hoe je meer profijt van een container kan hebben. In zijn blogs vind je slimme trucs en handige weetjes over afval en klussen.