De zomer is nu echt begonnen. We hebben al een aantal mooie dagen gehad en er staat, als we de nieuwsberichten mogen geloven, een ware hittegolf voor de deur. Ben je van plan deze week te gaan klussen? Volg deze vijf tips en voorkom oververhitting of een zonnesteek.

Klussen doe je het liefst met lekker weer. Want zeg nou zelf, wie heeft er zin om in de stromende regen of met harde windvlagen een schuurtje in elkaar te timmeren? Maar wanneer de zon volop schijnt is het verstandig om niet te hard van stapel te lopen en rekening te houden met een aantal zaken.

#1 Doe het rustig aan

Haast je niet! Werk kortere periodes en houd vaker pauze. Doe dit het liefste binnen, in een koele ruimte .

#2 Drink voldoende

Dit klinkt heel logisch, maar door alle werkzaamheden wordt er vaak vergeten om goed te drinken. Dit is onwijs belangrijk, want door de hitte in combinatie met het fysieke werk raak je snel uitgedroogd. Zorg dus voor genoeg water en neem eventueel een koelbox mee naar de klusplek om het koud te houden.

#3 Werk zoveel mogelijk in de schaduw

Zoek schaduwrijke plekken op om in te werken. Vooral tijdens de heetste uren van de dag tussen 12.00 en 15.00 uur.

#4 Bescherm jezelf

Smeer jezelf om de twee uur in met een hoge factor zonnebrand. Ook wanneer je met hoge tempraturen voor een groot deel in de schaduw werkt kan je flink verbranden. Zorg daarnaast voor ademende kleding (bij voorkeur katoen) en zet een pet of een hoedje op om een zonnesteek te voorkomen.

#5 Goede zonwering en airco

Klus je binnen? Houd het huis koel door een goede zonwering of zet de airconditioner of ventilator aan. Houd het huis niet helemaal dicht wanneer je met schadelijke en/of chemische stoffen werkt, maar zorg voor voldoende ventilatie door een raam of rooster open te zetten.

Martijn is online marketeer, SEO-specialist en vooral ook afval en container expert. Duurzaamheid houdt hem in zijn greep en in zijn vrije tijd klust en tuiniert hij graag.