In welke afvalcontainer mag mijn tuinafval? Mag er zand bij bouwafval? En waar laat ik mijn puinafval?
Bij een (verbouw) project komen veel verschillende afvalstromen vrij, maar deze mogen niet zomaar in één container.

Afval scheiden is belangrijk, maar niet altijd even makkelijk. Wist je bijvoorbeeld dat er geen grond in een bouw- en sloopafval container mag? En dat graszoden niet in een bij het groenafval horen?
Nee? Dan ben je niet de enige! Dit zijn de vijf meest gemaakte fouten bij het scheiden van bouwafval.

Waarom het belangrijk is om (bouw)afval te scheiden

(Bouw)afval scheiden is belangrijk, maar het vereist wel even wat planning. We begrijpen dat het een stuk simpeler is om alles gewoon in een bouw- en sloopafvalcontainer te gooien, maar toch heeft afval scheiden een paar belangrijke voordelen.

Goed voor het milieu

Als afvalstromen meteen op locatie (bij de bron) worden gescheiden, blijven ze het meest zuiver. Dit heet een ‘monostroom’, wat betekent dat het om één afvalsoort gaat. Afval dat op deze manier wordt gescheiden kan goed hergebruikt en/of gerecycled worden. Recycling is erg belangrijk, omdat het het aanbreken van nieuwe grondstoffen verminderd. Dit is goed voor het milieu, omdat natuurlijke grondstoffen langzaam aan het opraken zijn. Een goede afvalscheiding en recycling draagt dus bij aan het behoud van deze belangrijke grondstoffen. Daarnaast zorgt het ervoor dat er minder afval hoeft worden gestort of verbrand.

Kostenbesparend

Als er veel bouwafval vrijkomt bij je verbouwing, kan het kostenbesparend zijn om afval te scheiden. Zo is een container voor gemengd bouwafval een van de duurdere afvalcontainers. Wanneer je bijvoorbeeld veel of alleen puinafval hebt, is het raadzaam hier een aparte container voor te bestellen. Een puincontainer is namelijk veel goedkoper dan een bouw- en sloopafval container.

Dit zijn de vijf meest gemaakte fouten bij het scheiden van (bouw)afval.

#1 Vervuiling van de afvalstromen “een klein beetje kan vast geen kwaad”

Als je bouwafval scheidt, is het belangrijk dat je je goed aan de regels houdt zodat de afvalstroom niet ‘vervuild’ raakt. Dit betekent dat er geen afval in de container terecht komt die er niet in hoort. Een veelgemaakte fout is de gedachte “ach een klein beetje kan vast geen kwaad”. Wanneer er afval in een container terecht komt dat er niet in hoort, bijvoorbeeld hout tussen het puinafval of stenen in een grondcontainer, dan moet het afval door de verwerker opnieuw gescheiden worden. De kosten hiervoor worden teruggerekend naar de gebruiker en die kunnen hoog oplopen. Zonde! Daarnaast kan afval onbruikbaar worden wanneer het flink vervuild is. Wanneer karton nat wordt kan het niet meer gerecycled worden en wordt de hele inhoud van de container afgekeurd als er asbest in blijkt te zitten.

#2 Geen verschil maken tussen puinafval en bouw- en sloopafval

Puinafval en bouw- en sloopafval verschillen flink van elkaar. Niet alleen in prijs, maar ook in welk afval  toegestaan is. Toch krijgen we vaak de vraag of een puincontainer voldoende is voor een aantal bouw- en sloopwerkzaamheden. Dit omdat de prijs van een puincontainer een stuk lager ligt. Helaas is dit niet het geval. In een puincontainer mag enkel en alleen schoon puin en steen. Wanneer er ander afval bijkomt wordt het automatisch een bouw- en sloopafvalcontainer en krijg je een naheffing. Het afval dat in een bouw- en sloopafvalcontainer mag is wat gevarieerder. Zo mag hier bijvoorbeeld ook hout en grofvuil bij.

#3 Van tevoren geen juiste inschatting maken

Het is goed om vooraf te bepalen welke types afval er bij de verbouwing vrijkomen. Zo voorkom je dat je tijdens het klussen niet de juiste container hebt, of een te grote of juist een te kleine container. Wanneer de container maar half vol is, betaal je alsnog voor een volledige container. Dan was het dus beter geweest om een maatje kleiner te bestellen! Daarnaast kies je bij het bestellen van een container voor één bepaalde afvalstroom. Zoals eerder vermeld mogen hier dus geen andere afvalstromen in weggegooid worden. Ook niet een klein beetje. Wanneer er vooraf een inschatting gemaakt wordt, voorkom je dit soort problemen tijdens de klus.

#4 Geen aparte container voor grondafval bestellen

Er wordt vaak gedacht dat grond gewoon bij de rest van het afval weggegooid mag worden. Bijvoorbeeld bij tuinafval, groenafval of bouw- en sloopafval. Dit is niet het geval. Bij groenafval mag ongeveer 25% van het totale gewicht van de container uit grond bestaan en bij tuinafval is dit maar 10%. Bij andere afvalstromen is grond helemaal niet toegestaan. Wanneer je dus veel grondafval hebt, moet er altijd een aparte container voor worden besteld. Voor het plaatsen wordt er een postcodecheck gedaan om te zien of het om schone grond gaat.

#5 Glasafval niet correct scheiden

Er zijn wel 100 verschillende soorten glas. De helft hiervan hoort niet in de glasbak. Het glas van lampen, ruiten, spiegels of tafelbladen hebben een ander smeltpunt dan flessenglas. Dit kan daarom niet zomaar in de glasbak gegooid worden. Hier is alleen flessenglas, potjes en verpakkingsglas in toegestaan. In een grofvuilcontainer mag onder andere het glas van ruiten ingezameld worden.

 

Download hier het handige overzicht!

Bij ContainerOnline helpen wij je graag om de juiste container te kiezen. Download daarom snel het overzicht ‘Welk afval hoort in welke container?’. Hier staat voor elke afvalsoort beschreven wat er wel en niet in de container mag. Zo helpen we je eenvoudig de juiste keuze te maken. Liever direct advies van een medewerker? Neem dan snel contact op.

Doe de Container Check!

Weet in 3 stappen welke container je nodig hebt voor jouw klus.

 

Martijn is online marketeer, SEO-specialist en vooral ook afval en container expert. Duurzaamheid houdt hem in zijn greep en in zijn vrije tijd klust en tuiniert hij graag.