Huur je een rolcontainer voor bedrijfsafval, dan wil je daar het liefst zo min mogelijk tijd aan besteden. Toch is het verstandig om de container schoon te houden. Vooral op warme dagen kan afval gaan rotten, met ongedierte zoals maden en nare luchtjes tot gevolg. Dat is het laatste wat je wil bij je winkel- of bedrijfspand. Met deze 5 simpele tips voorkom je een stinkende rolcontainer en hou je de container schoon. Heb je toch maden in de container? Dan geven we ook tips om die te bestrijden.

1. Reinig de container

De container schoonmaken hoef je meestal niet wekelijks te doen, maar op zijn tijd een schoonmaakbeurt inlassen is wel verstandig. Je maakt de container gemakkelijk zelf schoon. Gebruik hiervoor allesreiniger of groene zeep met een grote borstel of bezem. Spuit de container goed schoon met een slang of emmer water, laat er vervolgens een sopje van groene zeep in staan en spoel de container weer goed af. Laat vervolgens de container goed drogen voor je er afval in gooit. Als de bak nog nat is, kan vuil gaan schimmelen en dat zorgt voor vervelende luchtjes.

Heb je een rolcontainer voor organisch afval (swill)? Dan wordt deze bij elke leging omgewisseld voor een schone container.

2. Voorkom vocht en nare luchtjes

Een nare geur komt vaak door rottend voedsel of vocht in de container. Dat kun je gemakkelijk voorkomen. Gooi een laagje baking soda of zuiveringszout op de bodem. Dit absorbeert vervelende geurtjes. Heb je dat niet bij de hand? Leg dan een oude krant op de bodem voor je er afval in gooit. Die absorberen vocht, waardoor het afval niet aan de bodem blijft plakken. Zo blijft de container ook langer fris ruiken.

3. Plaats de container op een handige plek

Indien mogelijk plaats je de container op een handige plek en dit kan variëren per seizoen. In de zomer is het handig om de container in de schaduw te laten staan om nare luchtjes te voorkomen. In de winter is het verstandig om de container binnen op te slaan, of op een beschutte plek. Zo blijft de container droog bij regen en vriest het afval niet vast aan de container in de winter.

4. Let op met etensresten en verpakkingen

Laat nat afval, zoals etensresten, zoveel mogelijk uitlekken voor je het weggooit. Om te voorkomen dat etensresten gaan rotten, verpak je deze eerst in oude kranten. Zorg er ook voor dat je verpakkingen zoveel mogelijk schoonmaakt voor het weggooien. Schep de laatste etensrestjes eruit en spoel verpakkingen af. Zo komen er geen verdwaalde etensresten terecht in je container en vermijd je vliegen of maden.

5. Zorg voor ventilatie

Het klinkt tegenstrijdig, maar om ongedierte te voorkomen laat je het deksel van de container een stukje open. Leg er bijvoorbeeld een stokje tussen. Zo is er voldoende ventilatie in de container en droogt nat afval sneller op. Ook vriest het deksel zo niet vast in de winter.

Te laat en toch maden in je container?

Heb je toch maden in je container? Zeker met hoge temperaturen van boven de 30 graden is het lastig te voorkomen. Bij warm weer vinden de maden het heerlijk om zich in de container te nestelen. Daar wil je natuurlijk snel van af. Met deze tips bestrijd je maden in de container:

  • Gooi een takje klimop (Hedera) in de container. Dat is giftig voor maden.
  • Maden hebben een hekel aan de geur van lavendel. Als je wat takjes lavendel in de container gooit, zijn ze dus snel weg én het zorgt voor een lekkere geur.
  • Strooi wat zout over de maden. Maden kunnen net als slakken niet goed tegen zout. Wat zand op de maden strooien werkt ook goed.
  • Giet kokend water met een scheut azijn over de maden heen. Doe dit wel als de container bijna wordt geleegd, want het vocht zorgt juist voor goede leefomstandigheden voor toekomstige maden.
  • Laat de container open staan, dan kunnen vogels de maden opeten.

Extra leging

Met deze tips ben je er op tijd bij en voorkom je een stinkende rolcontainer of ongedierte. Heb je toch veel afval dat snel gaat rotten, vraag dan gemakkelijk een extra leging aan. Dan komen we een keertje extra langs.

Martijn is online marketeer, SEO-specialist en vooral ook afval en container expert. Duurzaamheid houdt hem in zijn greep en in zijn vrije tijd klust en tuiniert hij graag.