Als je aan huisrenovatie of verbouwing doet, weet je hoe snel er puin ontstaat. Het verwijderen van dit puin kan een uitdaging zijn, vooral als je geen plek hebt om het op te slaan. Gelukkig zijn er puincontainers die je kunt huren om het puin op te slaan en af te voeren.

Wat is puin?

Puin is het afvalmateriaal dat vrijkomt bij bouw- of sloopwerkzaamheden. Het kan bestaan uit bakstenen, gewapend beton, dakpannen, tegels, maar ook klinkers en tuintegels. Eigenlijke alle steensoorten. Puin wordt ook vaak schoon puin genoemd. Het is puin niet besmet is met gevaarlijke stoffen zoals asbest of chemische afvalstoffen. Het wordt afgevoerd naar verwerkingscentra waar het wordt gerecycled. Schoon puin is een waardevolle grondstof en een belangrijk onderdeel van de circulaire economie.

Puincontainer huren

Heb je veel puin en wil je niet dat jouw auto onder het gruis komt? Of heb je geen karretje en sowieso geen zin in de lange rijen bij de milieustraat? Huur dan een puincontainer. Het huren van een container biedt veel voordelen, waaronder:

  • Gemakkelijke opslag – Het puin wordt opgeslagen in de container tot het wordt afgevoerd. Hierdoor hoeft het puin niet op de werkplek, in je tuin of op je oprit te blijven liggen.
  • Milieuvriendelijk – Puincontainers zorgen ervoor dat het puin op een verantwoorde manier wordt afgevoerd. Het puin wordt afgevoerd naar verwerkingscentra waar het wordt gerecycled.
  • Bespaar tijd en moeite – Je hoeft niet meer het puin zelf te vervoeren en je kunt gerust verder met je verbouwing zonder je zorgen te maken over het puin.
  • Veilig – Doordat er geen rondslingerende (scherpe) brokken steen liggen, heb je minder kans op ongelukken.

Heb je andere ook afvalsoorten, bestel dan een bouwafval container. Hier mag puin, maar ook ander afval in.

Welke grootte puincontainer heb je nodig?

Hoe groot de container moet zijn, hangt natuurlijk af van hoeveel afval er vrijkomt, maar vergis je niet. Puin gooi je los in de puinbak. Heb je 3m3 aan muur, dan heb je aan een 3m3 container niet genoeg. Hou hier rekening mee en bestel liever een grotere container. Er komt meestal meer vrij dan je denkt.

Puincontainers zijn verkrijgbaar in verschillende groottes. Een 1m3 Big Bag, en een puincontainer 6m3, 3m3 en 15m3. Er is geen 10m3 container. Vanwege het gewicht kan de wagen de container niet optillen. In plaats daarvan is er een 15m3 puincontainer. Die wordt op een andere manier vervoert, waardoor hij het gewicht wel aankan.

Stenen afvoeren bij het opknappen van je tuin

Oude bestrating verwijderen en nieuwe bestrating leggen is soms nodig om de tuin opnieuw op te bouwen en op te frissen. Maar hoe kun je de stenen op een verantwoorde manier afvoeren? Een puincontainer is de perfecte oplossing om de stenen en ander afval op te ruimen tijdens het opknappen van je tuin. Hij wordt daarom ook wel eens een container voor tuintegels genoemd. Deze is makkelijk te plaatsen en heeft een grote capaciteit, waardoor je alle stenen en afval in één keer kunt verwijderen. Je hoeft dus niet telkens op en neer naar de milieustraat en kan lekker doorgaan met je klus.

Puin: van scheiden tot verwerken

Hoewel puin vaak als afval wordt beschouwd, bevat het waardevolle materialen die opnieuw gebruikt kunnen worden. Het recyclingproces van puin is belangrijk voor de circulaire economie, waarbij grondstoffen zo veel mogelijk opnieuw worden gebruikt.

Stap 1: Scheiden van schoon puin

Een belangrijke stap in het recyclingproces is het scheiden van schoon puin. Schoon puin is puin dat vrij is van verontreiniging, zoals asbest, verf of andere gevaarlijke stoffen. Door schoon puin te scheiden, kun je ervoor zorgen dat het puin op een veilige en verantwoorde manier kan worden gerecycled.

Stap 2: Transporteren naar de afvalverwerker

Nadat het puin is gescheiden, wordt het vervoerd naar een afvalverwerker. Afvalverwerkers zijn specialisten op het gebied van puin verwerken en hebben de juiste machines en faciliteiten om puin op een verantwoorde manier te verwerken.

Stap 3: Puin verwerken en recyclen

Eenmaal bij de afvalverwerker, begint het echte recyclingproces. Het puin wordt verwerkt door middel van speciale machines, zoals zeven en sorteerinstallaties. Vervolgens wordt het verwerkt en omgezet in nieuwe grondstoffen. Bijvoorbeeld beton wordt vermalen en opnieuw gebruikt in nieuwe bouwmaterialen.

Martijn is online marketeer, SEO-specialist en vooral ook afval en container expert. Duurzaamheid houdt hem in zijn greep en in zijn vrije tijd klust en tuiniert hij graag.