Iedereen die wel eens een verbouwing heeft meegemaakt weet dat deze zelden perfect verloopt. Het geld, maar ook je geduld raken sneller op dan voorzien. Maak daarom een goed plan voordat je aan de verbouwing begint. Zo heb je meer overzicht wanneer je tegen problemen aanloopt.

#1 Organiseer

Een goede organisatie is van levensbelang als je gaat verbouwen. Iedereen heeft een andere manier van organiseren en structureren, maar zorg er in elk geval voor dat je een voor jou makkelijke manier hebt om afspraken en papierwerk bij te houden. Maak bijvoorbeeld foto’s van bonnetjes en facturen met je telefoon. Zo raak je ze in de verbouwchaos niet kwijt en blijf je oog houden op het budget.

#2 Maak een planning (en houd je er aan)

Een verbouwing loopt zelden volgens schema. Afspraken kunnen uitlopen, de bouwmarkt heeft misschien net niet de juiste schroefjes op voorraad en de loodgieter heeft autopech. Houd daarom altijd rekening met een uitlooptijd.

#3 Houd vast aan gemaakte afspraken

Niet alleen jij moet je aan gemaakte afspraken houden, ook de professionals die je inhuurt moeten deze nakomen. Heb je afgesproken dat je dakkapel direct afgetimmerd wordt na plaatsing? Neem dan geen genoegen met uitstel. Kijk na of de elektricien de stopcontacten wel op de juiste plaats heeft geïnstalleerd. Dit is namelijk een stuk lastiger om aan te passen wanneer de muren eenmaal gestuukt zijn.

#4 Vraag om hulp

Geld besparen door zelf te klussen is een goed voornemen, maar het brengt ook een hoop stress met zich mee. Maak de afweging of je de tijd wilt investeren om dingen zelf te doen, als een vakman dit sneller en netter kan. Kies welke klussen je zelf op je neemt en welke je beter kunt uitbesteden.

#5 Wees lief voor de professionals

Hoewel het verstandig is om vakmannen regelmatig te controleren, is het niet de bedoeling dat je ze op de vingers kijkt. Geef ze de ruimte en zorg dat er koffie met eventueel iets lekkers in huis is. Een bakkie meedrinken is gelijk een mooi moment om de vorderingen te bespreken.

#6 Durf beslissingen te maken

Zorg dat alle belangrijke keuzes vooraf zijn gemaakt. Niets is vervelender om tijdens de verbouwing nog geen keuze te hebben gemaakt voor de vloer of keukenkastjes. Bovendien komt door deze besluiteloosheid je planning in gevaar.

#7 Wees flexibel

Met een enigszins flexibele instelling maak je de verbouwing, ondanks dat deze misschien niet helemaal volgens plan verloopt, voor alle betrokkenen een positieve ervaring. De meeste vakmensen proberen hun klussen goed te plannen, maar er kan natuurlijk altijd een onvoorziene vertraging optreden bij een voorgaande klus. Werk mee als ze een keer op een afwijkende tijd willen werken om de planning alsnog te halen.

Martijn is online marketeer, SEO-specialist en vooral ook afval en container expert. Duurzaamheid houdt hem in zijn greep en in zijn vrije tijd klust en tuiniert hij graag.