Ontspullen wordt steeds populairder. En dat is niet zo gek. Ga je je huis opruimen, dan kom je er vaak achter dat je veel spullen hebt die je nooit gebruikt. Overbodige spullen zorgen snel voor en rommelig huis en onrust in je hoofd. Ontspullen en minimalisatie zorgt voor rust. En daarnaast is ontspullen ook goed voor het milieu. De spullen die jij niet meer gebruikt, kunnen gerecycled worden tot nieuwe grondstoffen, waarvan weer nieuwe producten gemaakt worden. En ontspullen maakt je ook bewust van de spullen die je hebt, waardoor je minder snel nieuwe dingen koopt.

Ontspullen: opgeruimd staat netjes

Spullen weggooien voelt misschien als verspilling. Tijdens het huis opruimen kom je van alles tegen wat je niet meer gebruikt. Je hebt er geld voor betaald en er zijn materialen gebruikt die zo de container in gaan. Vaak gaan ze daarom weer in een doos of een kast: ‘voor het geval dat’. Bij de volgende keer opruimen kom je ze weer tegen. Dingen die ongebruikt in de kast staan te verstoffen, dat is pas zonde. Vooral als je bedenkt hoeveel je betaalt aan hypotheek of huur en dat best een groot deel van die dure ruimte wordt gebruikt voor spullen die je niet gebruikt. Breng of gooi je ze weg dan kunnen ze hergebruikt worden, creëer je meer ruimte in je woning en heb je een opgeruimd huis en hoofd. Ontspullen en spullen weggooien is eigenlijk heel goed voor jou en het milieu. 

Hoe pak je ontspullen aan?

Wil je goed ontspullen, dan kan dat een flinke opgave lijken. Misschien heb je het al een tijd uitgesteld. Tijd om dan nu te beginnen. Als je er erg tegenop ziet, begin dan eerst klein. Als je een klein stukje hebt opgeruimd, houd je daar een goed en opgeruimd gevoel aan over. Je zal zien dat je het steeds leuker gaat vinden.

Maak een plan

Voordat je willekeurig spullen gaat weggooien is het handig om een plan te maken. Structuur maakt ontspullen een stuk overzichtelijker, makkelijker en leuker. Verdeel je huis in een aantal gebieden die je in een bepaalde tijd kan minimaliseren. Wees realistisch, maak van ruimtes waar veel op te ruimten is meerdere gebieden. Neem bijvoorbeeld in de keuken 2 kastjes per keer. Pak de gebieden een voor een aan. Begin met de plekken waar het meest geleefd wordt. Ga bijvoorbeeld van de woonkamer naar de keuken en dan naar de slaapkamers. Het is handig om een planning te maken wanneer je welke ruimte doet.

Spullen kiezen

Heb je een planning gemaakt, hou je dan aan die planning. Neem alle spullen die je in je gebied tegenkomt in je handen. Ook als je toch denkt dat je ze wil bewaren. Op deze manier is de kans kleiner dat je spullen vergeet. Vraag je elke keer af waarom je het hebt, of je er gelukkig van wordt en hoe je je zou voelen als het weg of stuk is. Een goede vraag is: ‘als het weg of stuk is, zou ik het dan direct opnieuw kopen?’ Is het antwoord nee, dan kan het vrijwel altijd weg. Het is ook een slimme aanpak om je niet te focussen op welke spullen weg kunnen, maar op welke je wil houden.

Sorteren

Als je aan het bepalen bent welke spullen weg kunnen, hou het dan daarbij. Bepaal eerst welke spullen je allemaal weg wil doen en ga pas daarna sorteren. Handig is om een doos naast je te hebben waar je alle te ontspullen dingen in stopt. Ben je klaar, dan kan je bedenken of je het bijvoorbeeld naar de kringloopwinkel wil brengen of je liever een huisraad container huurt.

Maak het makkelijk

Als je weet wat er weg kan, is het nu de taak om te bepalen hoe het weg gaat. Je zal zien dat er heel veel spullen eigenlijk weg kunnen. Zet bijvoorbeeld dozen op een plek waar het niet in de weg staat en schrijf op die dozen of het naar de kringloopwinkel kan, of je het wil verkopen of dat het in de vuilniscontainer gaat. Deze dozen kan je dan telkens wegbrengen. Heb je niet de ruimte of de zin om heen en weer te rijden, dan is het handig om een container of Big Bag voor je deur te hebben, dan kan je daar de spullen in gooien die weg moeten en ben je het kwijt. Wij halen hem op als je klaar bent en zorgen dat het gerecycled wordt. Een goede container of Big Bag voor ontspullen is er een voor grofvuil.

Maak het leuk

Neem je tijd, je hoeft het niet allemaal in 1 dag te doen. Zo blijft het leuk. Heb je een container of Big Bag voor de spullen die je weg gaat gooien, dan gooi je deze gelijk daarin. Een container mag 4 weken huurvrij blijven staan. Hij mag langer blijven staan, maar dan wordt er wat huur gerekend. Een Big Bag wordt per post verstuurd en opgehaald wanneer jij wil en kan dus zo lang blijven staan als jij wil.

Tip: maak er een spel van. Geef jezelf bijvoorbeeld de opdracht om elke dag 3 dingen in de container te doen, of dat iedereen van de familie elke dag 1 ding weggooit. Zeker als je het met meerdere gezinsleden of huisgenoten doet, kan je een scorebord bijhouden. Spreek bijvoorbeeld af dat je een euro in een pot moet doen wanneer je een dag hebt overgeslagen en de winnaar krijgt de pot aan het eind.

Keuzehulp

Weet je niet precies welke container je nodig hebt?
Ontdek het in een paar klikken.

Martijn is online marketeer, SEO-specialist en vooral ook afval en container expert. Duurzaamheid houdt hem in zijn greep en in zijn vrije tijd klust en tuiniert hij graag.