Een oud en slecht matras is niks meer waard voor je rug, maar wel als grondstoffen voor andere producten. Wist je bijvoorbeeld dat je volgend jaar misschien wel fietst op je oude matras of je kinderen straks veilig spelen op wat er nu onder je hoeslaken ligt? Een matras zit vol met waardevolle grondstoffen, lever deze daarom in.

LET OP: matras mag niet in de container

Als een matras bij het grofvuil of restafval terecht komt, zou hij waarschijnlijk de verbrandingsoven in gaan. Dat is natuurlijk zonde. Maar buiten dat het zonde is, is het ook gevaarlijk. Een matras kan namelijk zomaar gaan broeien en zelfs in brand vliegen. Daarom mogen matrassen niet in de afvalcontainer en kun je een flinke naheffing krijgen als dit wel gebeurt.

Hoe kan het dat een matras in brand vliegt?

Een matras bestaat vaak uit schuimrubber of polyester met oliehoudend materiaal en veel luchtbelletjes. Als een matras nat wordt, kan er een rottingsproces ontstaan waarbij warmte vrij komt. Als er veel zuurstof bij komt, kan er zoveel warmte vrijkomen dat het gaat broeien en zelfs branden. Zeker als een matras buiten in de warme zon ligt.

Wat kan je met je oude matras doen

Goed, je oude matras mag niet in de afvalcontainer, waar moet hij dan heen? Voor je het oude matras ter recycling aanbiedt, kijk dan eerst of het matras nog goed is. Als hij nog prima is, kan je hem aanbieden aan een goed doel, zoals een daklozen opvang, Dorcas of het Leger des Heils. Ook kringloopwinkels zijn vaak blij met goede matrassen.

Is het matras rijp voor recycling, breng hem dan naar de milieustraat. Bij sommige gemeenten kan je een ophaalafspraak maken. Dan hoef je hem vaak alleen nog langs de weg te zetten en dan komen ze hem halen. Sommige afvalverwerkers verzamelen matrassen apart in. Je kan altijd even vragen of de afvalinzamelaar bij jou in de buurt matrassen aanneemt.

TIP: veel beddenzaken nemen oude matrassen ook in. Als je een nieuw bed koopt, vraag dan of je oude matrassen bij de winkel in kan leveren.  

Hoe worden matrassen gerecycled?

Matrassen die zijn ingezameld, worden eerst ontmanteld. Een mes snijdt het matras open en dan worden er 3 soorten grondstoffen gescheiden:

  • Textiel
  • Foam/schuim
  • IJzer

Textiel

Als eerst wordt de hoes van het matras afgehaald. Deze wordt schoongemaakt en daarna terug tot vezel gebracht. Hier spinnen ze nieuw garen van. Van deze garen maken ze o.a. weer nieuw textiel voor matrassen. Textiel dat niet geschikt is om garen van te spinnen, wordt gebruikt om vilt van te maken. Dit vilt belandt ook vaak weer in nieuwe matrassen. Het kan dus zomaar dat je indirect 2 x op (deels) hetzelfde matras slaapt.

Foam of schuim

In een matras zit vaak een schuim zoals traagschuim of koudschuim. Dit is zeer goed te recyclen. Een machine snijdt het schuim in repen en daarna komt het in een vermaler terecht die het verpulvert tot hele kleine deeltjes. Vervolgens wordt dit vermengt met een bindmiddel, geperst, gestoomd en daarna maken ze er rollen isolatiemateriaal van. Dit isolatiemateriaal wordt vaak gebruikt als zacht materiaal onder kunstgras in speeltuinen. Het is stevig, maar flexibel en vangt daardoor de hardste klappen op als kinderen vallen.

IJzer

De metalen springveren kunnen direct hergebruikt worden tot nieuwe staven ijzer voor verschillende producten. Zo kan een verzameling springveren uit oude matrassen omgesmolten worden tot het frame van je nieuwe fiets. Sporten en rusten hebben misschien wel nooit zo dicht bij elkaar gelegen.

Tip: gebruik de plastic hoes van je nieuwe matras, om het oude matras in te vervoeren (daarna natuurlijk het plastic in de PD-container hè).

Martijn is online marketeer, SEO-specialist en vooral ook afval en container expert. Duurzaamheid houdt hem in zijn greep en in zijn vrije tijd klust en tuiniert hij graag.