Kun jij ook niet wachten om in het voorjaar weer lekker te kunnen genieten van je tuin? Dan is het verstandig om hier nu al werk van te maken. Heb je het winterklaar maken van je tuin ook uitgesteld? Ga dan snel aan de slag! Door je tuin nu winterklaar te maken zorg je ervoor dat hij er in het voorjaar weer prachtig bij staat.

Het voorbereiden van je tuin op de winter hoeft niet veel tijd te kosten. Kies een paar mooie herfstdagen uit, doe alleen het hoognodige en verdeel de klussen over deze dagen. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om meer tijd uit te trekken en de volledige tuin aan te pakken. Denk aan het slopen van een schuur of het bouwen van een schuur, een nieuw tuinpad aanleggen, houten zitmeubels renoveren of schuttingen plaatsen. Dat is helemaal aan jou!

Het verstandigste is om je tuin winterklaar te maken voordat het streng begint te vriezen. Geen tijd te verliezen! Wij hebben daarom zeven tips verzameld om je tuin zo goed mogelijk voor te bereiden op de kou.

#1 Verwijder eenjarige planten

Eenjarige planten zijn op dit moment wel uitgebloeid. Je kunt de planten met wortel en al uit de grond trekken. Liever geen kale plekken in de tuin? Plant er alvast voorjaarsbollen zoals krokussen, narcissen, tulpen en hyacinten. Ook winterheide en viooltjes zijn ideaal om hier te planten als je wat meer kleur in de tuin wilt. De planten gooi je makkelijk weg in een groenafval container.

#2 Wees niet te netjes

Verdorde, verwelkte bloemen en plantenresten zijn niet altijd slecht voor je tuin. Ze zijn juist nuttig voor kleine dieren die dit eten, hierin overwinteren of er voedsel in zoeken. Dorre bladeren dienen daarnaast als goede bescherming voor bloemenperken tegen vorst. Je hoeft niet je hele tuin vol te hebben liggen met uitgebloeide bloemen, maar een beetje rommel in de tuin is dus helemaal niet erg. Alleen maar positief voor de levendigheid van je tuin!

#3 Verzorg de graszoden

Gras groeit alleen boven de zes graden. Maai het daarom deze maanden niet te kort. Ongeveer 4 centimeter is een goede lengte. Ook is het aan te raden om eind van het jaar het gras goed te bemesten. Waar bladeren juist goed zijn voor bescherming van bloemenperken, is het bij je gras verstandig om de bladeren regelmatig te verwijderen. Zo kan het gras goed ‘ademen’ en wordt het licht niet tegengehouden. Kijk daarnaast goed uit waar je loopt in de winter. Als er sneeuw op het gras ligt of als het vriest, kan je de grassprieten flink beschadigen wanneer je er overheen loopt.

#4 Help planten overwinteren

Planten in potten zijn in de winter een stuk kwetsbaarder dan planten in de grond. Gebruik daarom noppenfolie om de kluiten te beschermen tegen de vorst of plaats alle potten bij elkaar in een houten bak. Vul de binnenkant van de bak in dit geval ook op met noppenfolie, stro of bladeren.
Ook sommige tuinplanten die in de grond staan kunnen niet goed tegen de kou. Bijvoorbeeld agaven planten, stamrozen en eucalyptus. De planten kun je het beste met noppenfolie, windbreekgaas, of vliesdoek beschermen tegen wind en vrieskou.

#5 Begin met snoeien voor de vorst

Zolang het nog niet vriest kan je in de winter nog snoeien. Vaak is dit zelfs een betere periode dan het najaar, omdat de takken duidelijker te zien zijn als er geen blad aan zit. Wanneer een boom of plant gesnoeid moet worden verschilt per soort. De buxus, berkenbomen, kastanjebomen, notenbomen en esdorns moeten in het najaar worden gesnoeid om te voorkomen dat de snoeiwonden gaan ‘bloeden’. Deze soorten moeten wel gesnoeid worden wanneer ze nog blad bevatten. Voor veel snoeiafval kun je het beste een groenafval container bestellen. Deze zijn beschikbaar in de maten 3m3, 6m3, 10m3 en 10m3 gesloten.

#6 Houd de vijver schoon

Heb je een vijver in de tuin? Voorkom dat er te veel bladeren in de vijver terecht komen. De bladeren kunnen namelijk gaan rotten op de bodem, waardoor de waterkwaliteit aangetast wordt. Span daarom een net over de vijver om de bladeren mee op te vangen. Haal daarnaast afgestorven planten uit het water om rotting te voorkomen

#7 Help de vogels

Vogels kunnen in de winter een stuk lastiger voedsel vinden. Om ze te helpen kun je een voedertafel of een vetbol in je tuin plaatsen. Sommige soorten komen hier niet op af. Strooi daarom ook wat eten op de grond. Voorbeelden van goed vogelvoer zijn broodkorsten, zaadmengsels, noten, vruchten, pinda’s en appels.

Klussen in de rest van de tuin

Ben je van plan om de hele tuin aan te pakken dit najaar? Dan hebben we hier nog een paar ideeën voor je verzameld.

#8 Houten hekwerken en meubels beschermen en repareren

Houten schuttingen, houten meubels en houten vlonders kun je goed beschermen tegen vrieskou. Hardhout kan je het beste twee keer per jaar (ook in het najaar) behandelen met houtolie. De olie beschermt het hout en zorgt ervoor dat het in goede conditie blijft. Houten schuttingen en houten vlonders moeten goed geventileerd blijven. De luchtdoorstroming zorgt ervoor dat de goede conditie behouden blijft en beschermt tegen schimmel en aantasting van houtworm. Houd struiken en wintergroene planten weg bij houten tuinmeubels en schuttingen. Bij de houten schuttingen is het ook verstandig om onkruid aan de grond te verwijderen om rotting te voorkomen. Ga je een houten schutting slopen, een houten schutting plaatsen of houten tuinmeubels slopen en/of repareren? Bestel een houtcontainer. Hier mag allerlei soorten hout in weggegooid worden. Waaronder geschilderd, gelakt, gebeitst hout, onbeschilderd hout, geperst hout, spaanplaat, hardboard/softboard en houten meubels.

#9 Tuin tegels beschermen

Tuintegels kunnen in de winter flink glad worden. Hoe glad de tegels kunnen worden is afhankelijk va het type tegel en het type vorst. Bij droge vorst is de kans kleiner dat de terrastegels glad worden.

Zijn de tegels glad geworden? In de meeste gevallen kun je zout strooien. Kijk alleen wel uit met natuursteen, dit kan namelijk niet tegen strooizout. Veel natuursteen kan goed tegen een laag sneeuw. Het is in dit geval alleen belangrijk dat er bij het dooien geen laag water blijft liggen dat opnieuw kan bevriezen. Hierdoor ontstaat vorstbreuk. Een goede afwatering is hiervoor aan te raden.

Wanneer het nog mooi weer is in het najaar, kan je er ook voor kiezen om de volledige bestrating van je tuin aan te pakken. ContainerOnline heeft hiervoor puincontainers van 3m3, 6m3 en 12m3 beschikbaar. In de puincontainer mogen stenen, straatklinkers, vloertegels, grindtegels, dakpannen, betonpuin, gewapend beton (met metaal), metselpuin, bestratingspuin met (maximaal 10%) zand en uitgehard restbeton en metselspecie.

#10 Schuur beschermen tegen de vrieskou

Kleine en slecht geïsoleerde ruimtes kunnen gevaar lopen in de winter. Zo kan bijvoorbeeld de waterleiding scheuren, omdat water uitzet als het bevriest. In dit geval kun je gebruik maken van een vorstbeveiliger die je garage, schuur, tuinhuisje, kelder of berging beschermt tegen de vrieskou. Dit is een kachel die de warmte over de ruimte verdeelt en hiermee gevoelige plekken, zoals de waterleiding, beschermt tegen bevriezing. Als de temperatuur lager wordt dan ingesteld, zal de verwarming automatisch aanspringen.

Gebruik je de laatste mooie dagen van het jaar om een schuurtje te gaan bouwen of een schuur te gaan slopen? Kies dan een bouw- en sloopcontainer. Dit is de ideale afvalcontainer voor een verbouwing. In de bouwafval container kunnen verschillende afvalsoorten bij elkaar, zoals hout, puin, metaal, beton, gips, isolatiemateriaal, plafondplaten en kunststoffen.

Welke afvalcontainer moet ik huren?

Wanneer je een keuze maakt  voor een groenafvalcontainer moet je een inschatting maken van de hoeveelheid afval. Heb je hulp nodig? Via de ContainerCheck helpen we je bij deze keuze. Ook telefonisch staan we je graag te woord om te helpen bij de keuze. Twijfel? Je kunt beter een grotere container huren, dan er achteraf een tweede bij te bestellen. Dit is namelijk voordeliger.

Waarom een container huren?

Waarom een afvalcontainer huren en niet gewoon naar de milieustraat? Natuurlijk is een container huren een stuk gemakkelijker. Wij plaatsen de container, je vult hem en wij voeren het afval weer af. Dit scheelt tijd, je auto wordt niet vies en je hoeft geen aanhanger te huren. Daarnaast kan je bij de gemeentewerf vaak maximaal 1 kuub (of minder) bouwafval kwijt. Accepteert de gemeente wel meer bouwafval? Dan wordt er na de eerste kuub kosten in rekening gebracht. Deze zijn omgerekend vaak hoger dan de kosten voor het huren van een container. Minder geld en minder gedoe!

Martijn is online marketeer, SEO-specialist en vooral ook afval en container expert. Duurzaamheid houdt hem in zijn greep en in zijn vrije tijd klust en tuiniert hij graag.