Badkamertegels, bakstenen, losse brokstukken van steen, dakpannen, stoep- en terrastegels, grindtegels, metselpuin en beton. Dit valt allemaal onder de afvalsoort schoon puin. Dit afval komt veelal vrij bij sloopwerk en kan wanneer het apart wordt ingezameld, goed gerecycled worden.

Puinafval scheiden

Schoon puin wordt na inzameling niet meer gescheiden. Hierdoor zijn de verwerkingskosten van puin lager ten opzichte van andere afvalsoorten. De puincontainer is daarom ook één van de goedkoopste containers. Een puincontainer 6m3 is zelfs maar een paar tientjes duurder dan een 3m3. De voorwaarde hiervan is wel dat er ook écht alleen schoon puin mag worden ingezameld in de container. Geen gipsproducten en ook geen puinzakken.

Wat is toegestaan in een puincontainer?

Stenen, tuintegels, wand- en vloertegels, grindtegels, dakpannen, betonpuin, gewapend beton, metselpuin, bestratingspuin (met maximaal 10% zand), uitgehard restbeton en metselspecie zijn allemaal toegestaan in de puincontainer. Gevaarlijk afval, asbesthoudend materiaal, bouw- en sloopafval, gipsproducten, stucwerkpuin, gasbeton, asfaltbeton, plastic, papier en hout zijn niet toegestaan in een puincontainer.

Hoe wordt puin ingezameld?

Puin wordt ingezameld in bouwcontainers van 3m3, 6m3 en 12m3. Een 10m3 afvalcontainer, die je bij veel andere afvalsoorten ziet, is niet geschikt. Dit komt omdat de container te zwaar wordt wanneer die helemaal gevuld is met puin. Een 12m3 kan wel gevuld worden met puin, ondanks dat dit een grotere container is. Dit komt omdat hier een andere vrachtwagen voor kan worden ingezet. Deze vrachtwagen heeft een haakarm, waardoor er meer gewicht kan worden opgetild. Puin kan ook worden ingezameld in een Big Bag van 1m3.

Hoe wordt puin gerecycled?

Puin wordt na het afvoeren niet meer nagescheiden en wordt direct naar het recyclingbedrijf gebracht. Hier wordt het puin gebroken en gescheiden in diverse fracties. Dit granulaat dat overblijft na het breken, is een goede bouwstof. Het mag losstaand worden gebruikt, maar ook vermengd worden met andere stoffen. Deze bouwstof wordt onder andere gebruikt als funderingsmateriaal in bouwprojecten, voor de aanleg van wegen en voor het ophogen van dijken.
Het recyclen van puin is belangrijk voor het behoud van grondstoffen, zoals grind. Door en container te huren en puin te recyclen hoeft er minder gemijnd te worden naar grind.

Martijn is online marketeer, SEO-specialist en vooral ook afval en container expert. Duurzaamheid houdt hem in zijn greep en in zijn vrije tijd klust en tuiniert hij graag.