Ja! Het is nu echt tijd om die tuin eens flink aan te pakken. Je kijkt al een tijdje aan tegen je oude “tokkie” tuin of misschien ben je net verhuisd en is de tuin van de vorige bewoner totaal niet wat jij voor ogen hebt. Jij wilt, als het weer mooi weer is, lekker met je beentjes omhoog genieten van jouw eigen tuintje.
Tijd om aan de slag te gaan! Als eerste moet die oude tuin eruit. Dat betekent dat alle oude materialen moeten worden afgevoerd. Hiervoor huur je gemakkelijk een container. Deze wordt bij je thuis geplaatst, je vult ‘m en hij wordt weer afgevoerd. Gemakkelijk toch? Maar wanneer je een container gaat huren kom je er al snel achter dat er verschillende afvalsoorten uit een tuin komen én dat er verschillende termen door elkaar gebruikt worden voor afval uit de tuin.

Afval uit de tuin

Uit de tuin komen verschillende materialen, ofwel afvalsoorten. Als jij er vanaf wilt, is het in principe afval. De oude bestrating, een stenen muurtje, een schutting, oude houten balken (pergola?), tuinmeubelen, beplanting, (te veel aan) grond en bijvoorbeeld oude graszoden. Afval uit de tuin wordt ook wel tuinafval genoemd, niet te verwarren met groenafval.

Groenafval

Groenafval is alleen, zoals de benaming het al doet vermoeden groen (en een beetje bruin). Beplanting, snoeiafval zoals takken, gemaaid gras. Wanneer een container gevuld wordt met groenafval rijdt de chauffeur regelrecht naar de composthoop om het groen te storten. Groenafval wordt gecomposteerd en vergist. Wat overblijft is een zeer waardevol en vruchtbare substantie waar menig tuinder om staat te springen. Compost zit boordevol voedingsstoffen dat gebruikt wordt in (moes)tuinen. Een prachtig en één van de oudste voorbeelden van recycling.
Het verwerkingsproces van groenafval laat niet toe dat er grote hoeveelheden zand en/of aarde bij het groenafval zit. Kleine hoeveelheden kunnen worden vermengd, echter is het niet de bedoeling van het recyclingsproces dat het compost dat overblijft voor merendeel bestaat uit oude (niet vruchtbare) grond of zand. Om deze reden mag er geen losse grond, in een groencontainer.

Grond en graszoden afvoeren

Grond wordt bij voorkeur los ingezameld. Afgegraven grond wordt niet gerecycled maar namelijk “herplaatst”. Daar waar jij misschien van je grond af wilt, wil iemand anders in de omgeving graag zijn tuin ophogen en heeft dezelfde grond nodig. Zodoende zijn er bedrijven die grond innemen en (na inspectie en een eventuele zuivering), weer verkopen voor gebruik.
Graszoden worden als grond afgevoerd. Wanneer een container alleen uit graszoden bestaat wordt deze meestal afgekeurd als grond en op locatie apart gehouden. Want zeg nou zelf, wanneer je grond nodig hebt, zit je er niet te wachten op dat er oude graszoden gemengd zitten in de grond en je binnen no-time een half grasveld in je tuin hebt. Graszoden kunnen óók, wanneer het niet te veel is én er maar max. 5 centimeter aarde aan zit, in een groencontainer.

Recycling van tuinafval

Alle losse afvalsoorten uit de tuin kunnen goed worden gerecycled. We leven in een wereld waarin recycling steeds belangrijker wordt, we beseffen ons steeds beter dat we zuinig moeten zijn op grondstoffen. De beste en meest milieuvriendelijke manier van het recyclen van tuinafval, is dat afval bij de bron gescheiden wordt. Groenafval, grond en ook puin (dit zijn alle, van steen gemaakte, materialen. Lees: bestrating) zijn als losse afvalsoorten of monostromen in te zamelen. Wanneer je vervolgens kijkt naar de prijzen van afvalcontainers, zal je zien dat de containers voor deze losse afvalsoorten, goedkoper zijn dan een container voor gemengd tuinafval.

Gemengd tuinafval

Leuk verhaal, maar met een gemiddelde tuin van 25m2 heb je niet genoeg afval om 3 losse containers te vullen. Daar komt nog bij dat wanneer je drie (dan wel iets goedkopere) containers bestelt, de totaalprijs oploopt én je misschien ook nog wat andere afvalsoorten hebt zoals hout en kunststof. Daarom is er ook gemengd tuinafval. Dit zijn alle genoemde afvalsoorten bij elkaar. De container voor gemengd tuinafval wordt op locatie met een geweldige installatie gescheiden. Dit is een kostbaar proces. Zo’n installatie heeft immers een flinke investering en vergt ook onderhoud en mankracht. Om deze reden is de container voor gemengd tuinafval in prijs hoger dan bijvoorbeeld een groencontainer.
De belangrijkste regel voor de gemengde tuinafval container, is dat alles maar met mate erin mag. Het is niet de bedoeling dat de container grotendeels uit groen bestaat met een kapotte tuinstoel en een houten balk bijvoorbeeld. Deze regel geldt ook voor grond. Er mag een kleine mate grond in een gemengde tuinafval container. Dit wordt op locatie gescheiden, maar is dan vervuild en hier kan niet meer ingezet worden als grond. Zonde dus.

Container huren voor tuinafval

Wil je een container huren voor tuinafval? Bestel deze dan via onze webshop. ContainerOnline plaatst containers in heel Nederland en veelal de volgende werkdag. Bekijk alle afvalcontainers en afvalsoorten. Alle prijzen zijn altijd incl. alle kosten en dus ook de BTW. Handig! zo weet je vooraf precies wat het kost om van het afval af te komen.

Martijn is online marketeer, SEO-specialist en vooral ook afval en container expert. Duurzaamheid houdt hem in zijn greep en in zijn vrije tijd klust en tuiniert hij graag.