Nu het (ver)bouwseizoen van start is gegaan steken we graag weer de handen uit de mouwen. Ga jij de zolder verbouwen, de schuur renoveren of de tuin zomerklaar maken? Dan krijg je vast te maken met bouwafval.

Wat is bouwafval?

Veel afval dat vrijkomt bij een verbouwing valt onder bouwafval, maar niet alles mag zomaar samen worden afgevoerd.

Wat valt wel onder bouwafval?

Grofvuil, huisraad (zoals losse meubels), puin, kalkzandsteen, beton, stenen, gips, hout, laminaat, metalen, papier en karton en plastic en kunststof vallen onder bouwafval. Dit mag dan ook allemaal in een bouw- en sloopafval container. Let wel op: hoewel bijvoorbeeld metaal en plastic is toegestaan, gaat dit om kleine hoeveelheden.

Wat valt niet onder bouwafval?
Asbesthoudend materiaal, grond, zand & asfalt, accu’s, klein chemisch afval, matrassen, olie, dakafval, elekronische apparaten en organisch- en huishoudelijk afval horen niet bij bouwafval.

Wanneer je de tuin gaat verbouwen krijg je naast bouwafval ook te maken met tuinafval. Hiervoor is ook een speciale groenafval container beschikbaar. Hierin mogen takken, snoeiafval, struiken, gras, riet bamboe en bladeren ingezameld worden. Wanneer je veel grondafval hebt, kan je hier het beste een grondcontainer voor huren. In een groencontainer mag namelijk maar maximaal 25% grond zitten en in een bouwcontainer is het helemaal niet toegestaan.

Ook voor dakafval is het raadzaam een aparte container te bestellen. Dit afval is namelijk niet toegestaan in een bouw- en sloopafval container. Dakleer, dakgrind, bitumeuse dakbedekking en aanklevend isolatiemateriaal wordt apart ingezameld en gerecycled. Dakafvalcontainers zijn beschikbaar in de inhoudsmaten 3m3, 6m3 en 10m3.

Wat gebeurt er met mijn bouwafval?

Wanneer het klussen voorbij is geef je opdracht om de container af te laten voeren. Wat er daarna precies met het ingezamelde bouwafval gebeurt, verschilt per afvalsoort. Bouwafval wordt vaak achteraf nog gescheiden in verschillende afvalstromen, waarna het grootste deel gerecycled wordt. Zo wordt hout, afhankelijk van de kwaliteit, vaak gebruikt in spaanplaten of als gevelbekleding. Puin wordt hergebruikt als wegfundering en het groenafval uit de bouwcontainer gaat naar een vergister, waar het gecomposteerd wordt tot duurzame meststof of biogas.

Wat kost een bouwafval container?

Voor het huren van een bouwcontainer betaalt u een all-in prijs. Dit is inclusief belasting, het halen en brengen van de container en de verwerking van het bouwafval. De container mag na plaatsing 6 weken huurvrij blijven staan. De afvalcontainers van 3m3, 6m3 en 10m3 worden het meest besteld.

10 weetjes over bouw- en sloopafval

1. In totaal wordt er zo’n 22.5 miljoen ton bouw- en sloopafval per jaar geproduceerd.

2. 98% van het bouw- en sloopafval wordt nuttig toegepast. De overige 2% wordt gestort.

3. Wanneer je meer dan de helft van de container met puin vult, is het aan te raden een container voor schoon puin te bestellen in plaats van bouwafval. Deze container is namelijk goedkoper!

4. Wanneer je een bouwcontainer laat plaatsen op eigen terrein, heb je geen vergunning nodig. Maar als de container op een openbare plek staat moet je altijd even checken of er een vergunning nodig is.

5. Bij het scheiden van het bouwafval wordt er gebruik gemaakt van een grote magneet die de metaalresten uit het afval haalt.

6. Om papier en hout van de rest van het afval te scheiden wordt er gebruik gemaakt van luchtdruk en infrarood.

7. Een veel voorkomend probleem bij bouwcontainers op openbare locaties is dat omwonenden de container ook gaan gebruiken. Dit kan voor vervuiling van de afvalstroom zorgen, waardoor de kosten kunnen oplopen. Kies in dit geval voor een gesloten afvalcontainer.

8. Circulair bouwen is de toekomst. Dit betekent dat in nieuwe bouwprojecten gebruik wordt gemaakt van oud bouw- en sloopafval. In Rotterdam staat er een huis gemaakt van 15 ton bouwafval.

9. Een bouwcontainer huren kan in veel gevallen goedkoper uitpakken dan het afval naar de milieustraat brengen. Zo moet je vaak betalen voor het storten van het afval (als het al is toegestaan) en moet je een aanhanger huren. Ook rijd je, wanneer je veel afval hebt, vaak heen en weer, wat benzine én kostbare tijd kost. Zo zijn de verschillen tussen zelf je afval wegbrengen en een bouwcontainer huren vaak kleiner dan je denkt!

10. Je bouw- en sloop afval kan je geld opleveren! Als je veel metaal afval hebt, loont het nog wel eens om dit naar een oud-ijzerhandel te brengen. In sommige gevallen krijg je hier namelijk nog geld voor.

Martijn is online marketeer, SEO-specialist en vooral ook afval en container expert. Duurzaamheid houdt hem in zijn greep en in zijn vrije tijd klust en tuiniert hij graag.