Schade is altijd erg vervelend en wil je te allen tijde voorkomen. Een afvalcontainer is erg zwaar, zeker als deze gevuld is met puin, grond of zware materialen. Als deze verkeerd staat, kan het zomaar schade aan je bestrating veroorzaken. Als je een container huurt, wil je niet dat je dure tegels of het pas aangelegde straatje kapotgaat. Met deze tips verklein je het risico op schade door een afvalcontainer op eigen terrein.

Eigen terrein is altijd een risico

Vaak is het handig als de container op eigen terrein staat, zodat je er makkelijk bij kan, of omdat het dan geen overlast voor de buren veroorzaakt. En als de container op je eigen terrein staat, heb je geen vergunning nodig die sommige gemeenten eisen. Toch is er een risico om de container op eigen terrein te zetten.

Een container wordt het liefst geplaatst op gemeentegrond. De gemeente stelt eisen aan de bestrating en de omgeving. Een particulier mag zelf weten hoe ze hun tuin inrichten. Daarom is een afvalcontainer op eigen terrein altijd op eigen risico.

Schade aan bestrating is niet te voorspellen

Het is van boven niet te zien of een tegel 4 cm of 8 cm dik is. Ook niet of het op zand ligt of op aarde en of de grond goed aangestampt of gewalst is. Dit maakt het lastig om te bepalen of de bestrating het gewicht van een container aankan.

Een lege puincontainer van 6 m3 weegt al snel meer dan 500 kilo. Grond weegt tussen de 1.600 en 2.000 kilo, afhankelijk van de vochtigheid. Als we een gemiddelde van 1.800 kilo per m3 nemen, dan is het gewicht van de container 6 x 1.800 + 500 = 11.300 kilo. Stel je voor dat dit gewicht drukt op prachtige tegels van 4 of 5 cm dik, die op aarde gelegd zijn. Als de bestrating goed vlak ligt en het gewicht in de container goed verdeeld, dan zou het misschien best kunnen, maar als er een tegel net wat hoger of niet helemaal recht ligt, heb je zomaar kans dat hij breekt.

Gewichtspunt verplaatst bij ophalen

Daarnaast moet de container als hij vol is ook weer opgehaald worden. Dit wordt gedaan met een grote, zware portaalwagen. Als het gewicht erg hoog is, kan de wagen hem niet zonder hulp omhoog tillen. Er worden dan stempels uitgezet. Dit zijn een soort poten aan de achterkant van de wagen, die extra steun geven. Zelfs als de container helemaal goed staat, waar hij geen schade kan aanrichten, heb je kans dat de stempel precies op een zwakker stuk bestrating komt waar dan juist heel veel gewicht op komt.

Wat kan ik doen om schade te voorkomen?

Zware container

Heb je een container voor tuintegels of ander zwaar afval, zoals grond, puin of zware materialen, laat hem dan het liefst plaatsen op gemeentegrond (controleer wel of je een vergunning nodig hebt). Misschien is het iets verder lopen, maar het kan zomaar je bestrating beschermen.

Op eigen terrein

Als je de container op je eigen terrein wilt hebben, laat hem dan alleen plaatsen waar het geschikt is. Het liefst waar dikke tegels (bij voorkeur 7 of 8 cm) liggen, zand als ondergrond ligt, waar het zo recht mogelijk is en waar opsluitbanden rondom de bestrating liggen. Of laat hem op een plek zetten die je makkelijk kan herstellen, zoals zand, aarde of gras.

Verdeel de lading goed

Als er veel gewicht aan 1 kant ligt, wordt die kant zwaarder en drukt meer op de bestrating. Dit kan zorgen dat juist daar de tegels of klinkers breken.

Mogelijk steunpoten nodig

Hou rekening dat bij het ophalen mogelijk stempels (steunpoten) noodzakelijk zijn. Zorg dat er genoeg ruimte is voor de wagen én de stempels. Bedenk ook dat de stempels wellicht niet genoeg stevigheid hebben in zachte grond en de wagen mogelijk toch op een andere plek moet staan om de bak op te tillen.

Overleg met de chauffeur

Vraag advies aan de chauffeur die de container komt plaatsen. Leg hem of haar goed uit wat je wensen zijn en wat er in de container komt. Als de chauffeur een idee heeft hoe zwaar de container ongeveer gaat worden, kan deze een inschatting maken wat een goede plek is en waar de eventuele stempels zullen komen.

Hou rekening met slingeren

De container wordt neergezet en opgetild met kettingen. De container zal wellicht een beetje heen en weer slingeren en komt mogelijk eerst met de punt op de bestrating. Heb je tegels die gevoelig zijn voor krassen en butsen, dan kun je hier bijvoorbeeld een plaat hout tussen leggen.

Martijn is online marketeer, SEO-specialist en vooral ook afval en container expert. Duurzaamheid houdt hem in zijn greep en in zijn vrije tijd klust en tuiniert hij graag.