Wanneer we spreken over duurzaam bouwen gaat het vaak voornamelijk over nieuwbouw. Maar ook tijdens het verbouwen van je huis kun je duurzaam bezig zijn. Het werken aan de verlenging van de levensduur van je huis is daarnaast vaak nog milieuvriendelijker dan volledige nieuwbouw. Dus ben je van plan op korte termijn je huis te verbouwen of renoveren? Of alleen sommige gedeeltes zoals de keuken of de badkamer? Ook dan kan je duurzame, energiezuinige keuzes maken.

Tip 1 – Kies voor gerecycled bouwmateriaal

Misschien wel het leukste van de hele verbouwing: materiaal uitkiezen. Het is verleidelijk om naar de dichtstbijzijnde bouwmarkt te gaan en allemaal mooi nieuw bouwmateriaal in te slaan, maar je zou ook kunnen overwegen om voor tweedehands materiaal te kiezen. Dit vind je bijvoorbeeld op marktplaats of bij een kringloopwinkel, maar ook bij speciaalzaken verkopen ze vaak mooie tweedehandse materialen.

Tip 2 – Kies voor duurzame materialen

Kan je geen goede tweedehandse materialen vinden of kies je toch écht liever voor nieuw? Ga dan voor duurzame materialen. Ook deze hebben invloed op de uiteindelijke CO2 voetafdruk van de verbouwing.

Wat is duurzaam materiaal?

Duurzaam materiaal komt in verschillende vormen en kan van verschillende factoren afhangen. Hou met de volgende punten zoveel mogelijk rekening.

 

  • Kies voor producten met een lange levensduur. Kwaliteitsproducten hoeven niet vaak vervangen te worden, waardoor de milieudruk lager wordt.
  • Kies voor niet giftige materialen of materialen waar tijdens het productieproces geen giftige stoffen zijn gebruikt.
  • Kies voor materiaal waarbij er weinig energie nodig is geweest tijdens het productieproces.
  • Kijk naar de ecologische voetafdruk van het materiaal. Hoeveel natuurlijke bronnen zijn er nodig geweest voor de productie? En hoe schaars zijn deze bronnen tegenwoordig?
  • Kies voor natuurlijk materialen. Wanneer het materiaal schadelijk is voor mensen en je met mondkapjes moet werken, is de kans groot dat het ook schadelijk is voor het milieu.

Welke materialen zijn duurzaam?


Hout

Hout uit duurzaam beheerde bossen is duurzaam materiaal. De bossen worden namelijk zo beheerd dat het bos als leefomgeving voor planten en dieren goed blijft. Door het hout uit de duurzame bossen te gebruiken krijgt het bos een economische waarde, waardoor het bos wordt beschermd en niet wordt omgezet in bijvoorbeeld een palmolie plantage. Een goede vervanging voor niet-duurzaam hardhout is Accoya hout, wat erg geschikt is voor houten kozijnen. Dit hout is bewerkt met azijn en heeft een lange levensduur.

Isolatiemateriaal
Kies bij isolatie niet voor glas- of steenwol, maar ga voor natuurlijke isolatiematerialen.  Deze zijn minder schadelijk voor het milieu, maar ook voor jezelf bij het plaatsen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan houtvezelisolatie en cellulose isolatie.

Leem
Leem kan waterdamp opnemen en werkt vochtregulerend. In de zomer slaat het warmte op en het materiaal geeft deze warmte weer af als het kouder wordt. Daarnaast wordt leem geproduceerd met weinig energie en zijn er geen chemische middelen aan toegevoegd.

Bestel daarnaast altijd nieuwe materialen op maat en neem de tijd om te kijken wat de juiste afmetingen en hoeveelheden zijn.

Tip 3 – Maak gebruik van de zon

Kies bewust voor meer glas, natuursteen of voor keramische tegels aan de kant waar de zon je huis binnenkomt. Hierdoor wordt de warmte die binnenkomt goed vastgehouden. Hou daarentegen de noordkant dicht en zorg voor meer isolatie. Plaats rolluiken of jaloezieën waardoor je de zoninval in je huis goed kan regelen.

Tip 4 – Verminder je energieverbruik

Kies tijdens de verbouwing voor mogelijkheden om je energieverbruik te kunnen meten, bijvoorbeeld door het plaatsen van slimme meters. Zorg daarnaast voor een goede isolatie om te voorkomen dat er veel energie wordt verspilt en de stookkosten oplopen.

Tip 5 –  Denk aan de toekomst

Kijk naar de mogelijkheden om langer in je huis te blijven wonen, zonder nieuwe investeringen. Hoeveel jaar kan je met deze verbouwingen vooruit en welke functies kunnen de te verbouwen ruimtes in de toekomst krijgen?

Tip 6 –  Gebruik apps en nieuwe technologie

Maak gebruik van handige apps die je kunnen helpen bij het verbouwen. Zo zijn er onder andere apps beschikbaar voor het kiezen van duurzame materialen, manieren om energie te verminderen en om natuurlijke energie op te wekken.

Tip 7 –  Laat je bouwafval goed afvoeren

Bij een verbouwing komt vaak veel bouwafval vrij. Laat dit afval netjes afvoeren door een partij die dit op een milieuvriendelijke manier verwerkt. Bij ContainerOnline kun je voor elke afvalsoort een container bestellen.

Bonustip – Begin!

Het kan soms lastig zijn om een goed overzicht te krijgen van waar je allemaal rekening mee kan houden bij een duurzame verbouwing, maar laat dit je vooral niet tegenhouden en begin gewoon! Alle kleine beetjes helpen en er is overal informatie over te vinden, omdat het onderwerp steeds populairder wordt. Schroom daarom ook niet om advies te vragen bij je aannemer, de bouwmarkt of speciaalzaak.

Heb je zelf goede tips of ervaringen met duurzaam verbouwen? Laat het ons dan weten in een reactie!

 

 

 


Martijn is online marketeer, SEO-specialist en vooral ook afval en container expert. Duurzaamheid houdt hem in zijn greep en in zijn vrije tijd klust en tuiniert hij graag.