Je wilt gaan slopen of het verbouwen, maar er is asbest in het spel. Wat nu? Je kijkt naar de verschillende containers en ziet overal hetzelfde staan: asbest niet toegestaan. Balen… want hoe kom je dan wel van je asbest af?

Wat is asbest?

Asbest is een verzamelnaam voor verschillende in de natuur voorkomende silicaatmineralen met een vezelstructuur. Het is opgebouwd uit fijne, microscopisch kleine vezels. In de jaren 70 en 80 werd dit veel gebruikt, omdat het goed isoleert en brandwerend materiaal is. Het wordt vaak samen verwerkt met een bindmiddel zoals cement, gips of lijm. In de loop van de tijd breekt dit bindmiddel af waardoor er vezels vrijkomen. Deze vezels zijn schadelijk voor je gezondheid en inademing moet dan ook worden voorkomen. Asbest is vaak verwerkt in cement, golfplaten, schuurtjes, plafondplaten en afvoerbuizen. Sinds 1993 is er een verbod op werken met asbest. Maar omdat veel huizen en gebouwen dateren van voor deze tijd, is asbest nog geen verleden tijd.

Hoe verwijder ik asbest?

Vanaf 2024 wordt asbesthoudend materiaal dat in aanraking komt met de buitenlucht, verboden in Nederland. Op deze manier wil de overheid de omgeving beschermen tegen verspreiding van asbestvezels.

Wanneer je asbest moet verwijderen kun je dit zelf doen, maar hier zijn wel regels en risico’s aan verbonden. Wanneer je het niet op de juiste manier verwijdert is het gevaarlijk voor je gezondheid en kan je daarnaast een flinke boete ontvangen. Om asbest zelf te verwijderen heb je een sloopvergunning nodig en moet het aangegeven zijn dat het om asbest gaat. Om te voorkomen dat er bij de sloop asbestvezels vrijkomen is het verboden om in asbest te boren. Ook mag je een asbestdak niet laten instorten. Het losschroeven van platen is gedoogd. Daarnaast moet je altijd de buren op de hoogte stellen en mag er niet meer dan maximaal 35m2 golfplaten en/of asbesthoudende vloerbedekking worden verwijderd per perceel.

Aanleveren bij de milieustraat

Wanneer de asbest is verwijderd kan je het niet zomaar bij het restafval gooien. In veel gemeentes is het mogelijk om het kosteloos naar de milieustraat te brengen. Wanneer je dit wilt doen moet je je wel aan een aantal regels houden. Zo moet je, in de meeste gevallen, je eerst melden bij een medewerker van de milieustraat en je sloop- of asbestmelding laten zien. Daarnaast moeten de asbesthoudende materialen ingepakt zijn in een dubbele laag niet luchtdoorlatende folie en moet het voorzien zijn van een asbestlogo (vaak ook verkrijgbaar bij de milieustraat). Dit inpakken moet direct gebeuren na het verwijderen van de asbest. Zo voorkom je dat er schadelijke vezels vrijkomen bij het afvoeren van de asbest.

In de gemeentes Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Almere, Groningen. Breda, Nijmegen, Apeldoorn, Enschede, Amersfoort, Enschede, Zoetermeer, Leeuwarden, Alkmaar, Purmerend, Emmen en Delft kan je asbest kosteloos naar de milieustraat brengen.

Schakel een specialist in

Omdat het verwijderen van asbest niet voor de onervaren klusser is, kiezen veel mensen ervoor om  asbest door een specialist te laten verwijderen en afvoeren. Hier zijn echter wel kosten aan verbonden, maar dan weet je ook zeker dat de asbest op een veilige en professionele manier wordt verwijderd en afgevoerd.

Wil je graag meer informatie over asbest afvoeren? Neem contact op met onze klantenservice.

Martijn is online marketeer, SEO-specialist en vooral ook afval en container expert. Duurzaamheid houdt hem in zijn greep en in zijn vrije tijd klust en tuiniert hij graag.