Of je er nu voor kiest om het hele huis te verbouwen of alleen de keuken aanpakt. Een verbouwing kost geld. Om ervoor te zorgen dat de kosten binnen de perken blijven, delen wij graag onze 9 tips voor een budgetverbouwing.

#1 Begin met opruimen

Voordat je gaat beginnen met verbouwen is het verstandig de ruimte of het huis volledig op te ruimen. Zo kom je vaak spullen tegen waarvan je niet meer wist dat je ze had en kan je de ruimte nog eens kritisch beoordelen.

#2 Plannen

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: begin met een plan! Een goede voorbereiding zorgt er namelijk voor dat je precies weet wat er moet gebeuren. Zo weet je van te voren wat het gaat kosten, waar je op kunt besparen en voorkom je onvoorziene kosten.

#3 Slim investeren

Geld uitgeven hoort nou eenmaal bij een verbouwing. Daar kom je niet onderuit. Maar je kunt het wel slim uitgeven. Kies voor aanpassingen die de meeste impact hebben op de ruimte of de woning. Bedenk duidelijk wat het doel is van de verbouwing en probeer dit met zo min mogelijk handelingen te realiseren.

#4 Doe het zelf

Doe-het-zelven is in de meeste gevallen de goedkoopste optie. Voor bijna alle verbouwingsklussen zijn video’s, handleidingen en tutorials te vinden. Maak wel een goede inschatting van je eigen kunnen. Wanneer je niet zo’n ervaren klusser bent, kun je best eens proberen om zelf een vloer te leggen of muren te schuren, maar kijk uit met klussen zoals het aanleggen van de elektriciteit. Wanneer je hier zelf niet handig in bent en het toch doet, kan het juist veel meer geld gaan kosten!

#5 Huur of leen gereedschap

Moet je voor het doe-het-zelven nieuw gereedschap aanschaffen? Vraag eens rond bij buren of familieleden. Dit gereedschap heb je namelijk vaak maar eenmalig nodig, waardoor het zonde is om het nieuw aan te schaffen. Geen klussers in de familie? Bij verschillende bouwmarkten kan je tegen een klein bedrag gereedschap lenen.

#6 Verdiep je in prijzen en vergelijk offertes

Soms kan het verstandiger zijn om bepaalde klussen aan professionals over te laten. Verdiep je, voordat je een bedrijf contacteert, in de prijzen van de desbetreffende klus. Vergelijk verschillende aanbieders en vraag bij meerdere bedrijven offertes op. Kijk niet alleen naar de prijs, maar kies voor het bedrijf dat jou het beste gevoel geeft dat de klus snel en goed wordt uitgevoerd.

#7 Recycle

In de inrichting gaat vaak onbewust het meeste geld zitten. Nieuwe meubels en apparatuur kunnen een flinke hap uit je budget nemen. Kijk daarom eens naar tweedehands spullen. Vaak kun je hier kwalitatieve spullen voor een klein prijsje scoren. Daarnaast krijg je hierdoor vaak een unieke stijl die je niet snel in een ander huis zult vinden.

#8 Kies voor duurzaam

Bij duurzaam denken veel mensen aan duur, maar duurzame beslissingen kunnen op de lange termijn juist voor besparingen zorgen. Kies daarom wanneer je de mogelijkheid ziet, voor duurzame, energiezuinige investeringen. Het kost tijdens de verbouwing misschien wat geld, maar dit verdien je de jaren daarna weer terug.

#9 Creëer een goed afvalmanagement

Bij elke verbouwing komt afval vrij. Probeer van tevoren in te schatten hoe veel dit is. Bij grote hoeveelheden afval, of zwaar afval, is het slim een afvalcontainer te huren. Je mag namelijk maar een beperkte hoeveelheid afval gratis naar de milieustraat brengen. Om te voorkomen dat je te veel betaalt voor een afvalcontainer voor gemengd afval, terwijl je maar één afvalsoort hebt, of juist een naheffing krijgt, omdat het afval in de verkeerde container is ingezameld is het verstandig een goede inschatting te maken van je afval. Kijk hier welke container het meest geschikt is voor jouw klus, of neem contact met ons op voor vrijblijvend advies.

Martijn is online marketeer, SEO-specialist en vooral ook afval en container expert. Duurzaamheid houdt hem in zijn greep en in zijn vrije tijd klust en tuiniert hij graag.