Illegaal afval van een ander in je bouwcontainer is een groot probleem. Niet alleen omdat de container sneller vol raakt en je dus voor iemand anders afval moet betalen, maar omdat er een grote kans is dat het gedumpte afval helemaal niet in de container mag. Dit kan voor flink wat extra kosten zorgen, omdat het afval opnieuw gescheiden moet worden en de verwerkingskosten hierdoor hoger worden.

Wanneer de container op eigen terrein staat, waar onbevoegden niet zomaar bij kunnen, is het risico op illegaal gedumpt afval niet heel groot. Wanneer de container in een open en/of drukke omgeving staat, of op een nieuwbouwplaats is deze kans een stuk groter. Gelukkig kan je een aantal maatregelen nemen om het risico op ongevraagd afval te verminderen.

#1 Kies voor een gesloten bouwcontainer

De makkelijkste manier om dit probleem te voorkomen is om te kiezen voor een gesloten container. Deze kan namelijk met een slot worden beveiligd. Deze containers zijn echter wel alleen beschikbaar vanaf 10 m3.

#2 Dek de container af met een zeil

Wanneer je geen gesloten container hebt, maar hij wel op een openbare plaats staat, is het slim een zeil over de container te spannen. Maak wanneer u klaar bent met klussen het zeil vast, zodat niemand erbij kan. Pluspunt van deze tip: een afdekzeil zorgt er ook voor dat het afval niet wegwaait.

#3 Laat de container niet zomaar achter

Laat de container niet zomaar voor langere tijd achter. Wanneer je tijdens het klussen heen en weer loopt naar de container is er genoeg leven omheen, waardoor buurtbewoners niet zomaar hun afval durven te dumpen. Laat je de container echter een paar dagen of zelfs een paar weken onbeheerd achter, dan is de kans dat mensen dit opmerken en toch hun afval komen dumpen een stuk groter. Wanneer je de container een tijdje niet nodig hebt grijp dan terug naar tip twee en dek de container af.

#4 Plak een briefje op de container

Wanneer mensen écht kwaad in de zin hebben, zal je hier niks aan kunnen doen, maar vaak zijn mensen zich ook niet bewust wat voor problemen een klein beetje extra afval kan veroorzaken. Plak daarom een briefje op de container met de mededeling dat het niet de bedoeling is dat mensen gebruik gaan maken van jouw container. Waarschuw dat het om strikt gescheiden afval gaat en dat er een boete op illegale dumping van afval staat.

#5 Weet wat je weggooit

Weet wat je zelf in de container gooit en hoe vol de container is, zodat je het meteen opmerkt wanneer er iets door een ander is ingegooid.  Wellicht ben je dan nog op tijd om het eruit te kunnen halen en kan je maatregelen nemen om meer illegaal afval te voorkomen.

#6 Vraag hulp van de buren

Wellicht was je al van plan om de buren op de hoogte te stellen van je verbouwplannen vanwege de overlast. Laat hen dan meteen weten dat je een afvalcontainer gaat huren waar alleen strikt gescheiden afval in mag. Zo verklein je de kans dat zij degene zijn die ongewenst afval in de container gooien. Daarnaast kun je hen vragen om het te melden wanneer ze iets verdachts in de buurt van de container zien. Zo zet je sociale controle in en zijn er mensen die een oogje in het zeil kunnen houden wanneer je zelf niet in de buurt bent.

Martijn is online marketeer, SEO-specialist en vooral ook afval en container expert. Duurzaamheid houdt hem in zijn greep en in zijn vrije tijd klust en tuiniert hij graag.