Soms komt het wel eens voor dat een van onze chauffeurs een loze rit rijdt. Een loze rit is een rit waarbij de container bij aankomst van de chauffeur niet kan worden geplaatst of kan worden opgehaald en de chauffeur als het ware ‘voor niets’ heeft gereden.

Dit kan bijvoorbeeld komen omdat er geen plaats is om de container neer te zetten of dat de container, bijvoorbeeld door het gewicht, niet meer kan worden opgehaald. In dit geval wordt er een wel een rit van 90 euro (incl. BTW) in rekening gebracht. Zonde! Wij hebben daarom vier tips verzameld om de kans op een loze rit te minimaliseren.

#1 Reserveer de plek waar de container geplaatst moet worden

Bij bestelling kan je aangeven waar de container moet worden geplaatst. Indien je dit niet hebt gedaan, wordt de container zo dicht mogelijk bij het plaatsingsadres neergezet. Helaas gebeurt het wel eens dat er geen plaats is om de container neer te zetten, doordat bijvoorbeeld de hele straat vol staat met geparkeerde auto’s. Reserveer daarom de plek waar de container moet komen te staan. Dit kan je doen door bijvoorbeeld je eigen auto op de plaats neer te zetten en hem net voordat de container wordt geplaatst weg te halen. Ook kan je er een ander voorwerp neerzetten of de plek afzetten met een afzetlint. Zorg er wel altijd voor dat de plek weer vrij is als de container wordt geplaatst. Ben je gewoon thuis als de container wordt geplaatst? Dan kan je ook aangeven dat je gebeld wilt worden als de chauffeur in de buurt is. Je kunt dan zelf de plaats aanwijzen waar de container moet komen te staan.

#2 Overleg met de buren

Om te voorkomen dat je buren de plek waar de container moet komen te staan bezet houden, is het handig hen van te voren op de hoogte te stellen. Dan kun je meteen aangeven dat het niet de bedoeling is dat er andere materialen in de container terecht komen. Wanneer dit gebeurt worden er namelijk extra verwerkingskosten gerekend. In sommige gevallen kan de container zelfs helemaal niet meer worden opgehaald, omdat het niet meer aan de eisen voldoet. Dit kan betekenen dat de container te hoog gevuld is of niet meer verplaatst kan worden door het gewicht. Ben je er niet zeker van welke materialen in welke container horen? Onder het kopje afvalsoorten vind je per container een overzicht.

#3 Vul de container tot maximaal 20 cm boven de rand

Om de container veilig te vervoeren mag de lading maximaal 20 cm boven de rand uitkomen. De chauffeurs rijden namelijk met de afvalcontainers over de snelweg en dit moet veilig gebeuren. Wanneer de container te hoog geladen is zit het afval niet meer stevig in de container. Hierdoor kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Zorg er daarnaast voor dat het afval niet te ver aan de zijkanten uitsteekt. Dit neemt niet alleen veel ruimte in beslag, maar dit kan er ook voor zorgen dat er gevaarlijke situaties ontstaan.

#4 Wees kritisch op het gewicht van de container

Hoewel de containers flink wat gewicht aankunnen, zit hier een maximum aan. Als je de containers op een efficiënte manier vult is er vaak niets aan de hand. Gooi je er echter (te) veel zware materialen in, of druk je het afval flink aan, terwijl je weet dat er eigenlijk al niets meer bij past, dan kan het gebeuren dat de container niet meer op te tillen is. In dit geval kan de container dus niet afgevoerd worden.

Contact?

Vragen over hoe je de containers op een juiste manier vult? Onze klantenservice geeft graag advies.

Martijn is online marketeer, SEO-specialist en vooral ook afval en container expert. Duurzaamheid houdt hem in zijn greep en in zijn vrije tijd klust en tuiniert hij graag.